Praznici nam stižu

 

Nema toge djeteta koje može odoljeti januaru. Svi se radujemo dolasku Nove godine. To je ujedeno i momenat kada napokon možemo dati sebi oduška. Malo popustiti “stegnuti kaiš”.

Januar je mjesec u kojem će se više od polovine stanovništva Republike Srpske iz petnih žila potruditi da u toku tog mjeseca pojedu: bar dva omanja praseta, 10 kilograma kolača i raznih grickalica, sve redovne obroke koje inače jedu tokom godine, kao i da popiju 100 litara alkoholnog i bezalkoholnog pića.

U prilog ovoj tvrdnji govori i činjenica da je samo u toku proslave Svetog Nikole u trebinjskoj hitnoj završilo njih pedeset sedam zbog prekomjernih količina hrane i pića unesenih u organizam.

Već početkom decembra počinju noćne more i budimo se samo s jednom rečenicom u glavi:

– Moram u šoping!

Pored činjenice da nam predstoji period prežderavanja bez relaksacije praznici su ujedno i pravo vrijeme da svim dragim osobama pokažemo koliko su bitne u našem životu. Sa manjkom novca i smanjenim prihodima teško pokazati veličinu ljubavi. Svi dobijene poklone okreću i prevrću pokušavajući s etikete da pročitaju otkinutu cijenu.

Pažnja nije više ono jedino što je bitno.

Koliko je neko bitan, drag i voljen zavisi od cijene poklona, jer… bitni ljudi u našim životima ne zaslužuju jeftine poklone.

Tu na scenu stupaju razne mikrokreditne organizacije. Spremne su u svakom momentu zadovoljiti sve potrebe svojih klijenata. Tako da većina (znajući da po narodnim vjerovanjima ne valja dugovati za Božić) ipak odlučuje da se zaduži želeći da praznike proslavi “kako dolikuje”.

Ponašajući se u skladu s običajima i tradicijom teško je sačuvati novac i zdravlje. Na početku svega pa i Nove godine je poneka nada i vjera u bolje sutra, u to ime živjeli.

Sretni praznici…

Objavljeno na : http://www.esrebrenica.ba/vijesti/praznici-nam-stizu.html


One thought on “Praznici nam stižu

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s