Bio je k'o loša navika

Imao je zadah na diklofen…Nikada je nije gledao u oči. Uvijek je bio pomalo odsutan, čak i kada je čvrsto držao za ruku imala osjećaj da nisu sami. Kao da je pažljivo birao riječi dok joj se obraćao. Izbjegavao je svaku prepirku i neslaganje s njenim mišljenjem. Neko bi rekao da je bio divan, ona je bila skeptična. Nekada jeste bio divan, a sada znala je da se samo pretvara…i da mu je ona jedina veza sa stvarnošću.

Ponekad bi željela da pobjegne od njega što dalje, nije mogla znala je da mu treba. Bila mu je potrebna kao kiša, davala je svježinu svakom njegovom sumornom danu. Znala je da će je uskoro napustiti, ali nije znala kada? Dok su šetali tako zagrljeni njegova odsutnost prelazila je i na nju kao da su bili dvoje stranaca koji dijele jedan put, jedan zagrljaj, pogled u daljinu i ništa više. Željela je da dijele sve, sve osim ovog osjećaja da je kraj blizu.

Ne tako davno još je osjećala radost života s njim. Bio je dobar đak, divan prijatelj, neko ko je mogao postati možda čak i muzičar ali igrom sudbine nije.

tumblr_oje5l06Vjk1vl4ctlo1_250.gif

Uprkos svemu nije sumnjala u njegovu ljubav, to je bila jedina stvar u koju nikada nije posumnjala. Osjećala se kao Julija omamljena njegovim otrovom ali ne i mrtva.

Svakog narednog dana bilo joj je sve teže da ga pronađe, kao da se krio od nje. Kada bi ga napokon srela pokušavala je da ga zadrži planirajući zajedničke izlete na koje znala je nikada neće otići. Znala je da ima još mnogo dobrih možda i boljih mladića od njega ali znala je i da ih ne želi. Ne još, ne sada. Željela je da ova iluzija o savršenoj prisnosti traje što je moguće duže.

Sve manje vremena je provodio s njom, a sve više sam sa sobom potpuno se okrećući onome što ga je držala u životu. Narkotici, analgetici, alkohol, cigarete sve što je i u najmanjim promilima izazivalo ovisnost, opijenost, ili kako bi on to volio da kaže prelazak u drugu dimenziju bilo je dobrodošlo u njegov život. Stavljala je sebe u neprijatnu situaciju ostajući s njim, znala je to. Znala je sve a pretvarala se da ništa ne primjećuje. Koračala je mirno u njegovom zagrljaju držeći ga za ruku sve do posljednjeg dana, a onda je ostala sama.

setnja

Sada je napokon mogla da nastavi život dalje, da širi krug prijatelja, da se druži s nekim drugačijim mladićima bilo ih je…različitih.

Nisu svi imali zadah na diklofen. Bilo je tu onih iz kojih su prštali mjehurići zbog pretjerane konzumacije gaziranih pića. Onih koji su smanjili obim mozga trudeći se da „naduvaju“ mišiće. Bio je i pokoji „crvić“ čiji je nos stalno virio iz neke obično naučnofantastične  debele knjige, mada ovakvih nije bilo puno. Kao i onih „tapkaroša“koji su po cijeli dan tapkali po tastaturi, telefonu, daljinskom. Svi su oni za ostatak svijeta bili prihvatljivi činili su se „zdravima“ bez obzira na opsjednutosti koje su upravljale njihovim životima. Znala je da će doći vrijeme kada će jedan od njih postati dio i njenog života. Samo kojoj ovisnosti sada da pruži šansu. Plašila se da više ne postoje mladići koji svakodnevno šetaju, trče bez ikakvog razloga, raduju se novom danu ne razmišljajući unaprijed šta će pojesti i popiti, kojim vježbama će tretirati svoje tijelo, što će sljedeće gospodar da učini ili kako osvojiti ekstra bodove i bonus levele.

Bio je tu bol još uvijek prisutan zbog njegovog nestanka, ali na to je bila spremna. Znala je da će vremenom nestati samo šta raditi dok ne nestane.

Željela je, silno je željela kada sve ovo prođe da upozna nekoga kome će ona biti jedina opsesija, ko će sa njom svakodnevno da ide u šetnju, da se smije, trči, igra se sa životinjama. Možda čak i da ode sa njom do obližnje šume ne bi li nabrali gljive, sjećala se kako je nekada dok je bila mala to stalno radila sa svojim bratom. Možda da zajedno prave zimnicu, idu u kupovinu, imaju kućnog ljubimca o kome će brinuti, posjećuju prijatelje….

Željela je jednostavnost  koju je nekad prezirala. Željela je sve ono od čega je nekada bježala.

superthumb

Slike preuzete sa interneta


4 thoughts on “Bio je k'o loša navika

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s