Bračne obaveze

Ima tih osoba koje sve svoje slobodno vrijeme provedu pokušavajući da se odmore. Umorni su od posla, umorni od obaveza, od žene i djece, a vikendom ako ne rade umorni su od odmaranja. Hronična iscrpljenost kao dijagnoza vječito je prisutna u njihovom svakodnevnom razgovoru.

Na poslu operu i po dvije stotine tanjira a kući ih mrzi da operu četiri. Spremni su da kolegici s posla pomognu završavajući i njen dio obaveza u toku radnog vremena a svojoj supruzi, majci njegove djece spremno serviraju priče o iscrpljenosti.

Iako i ona radi na poslu jednako zahtjevnom kao što je njegov, nema vremena da se sjeti da je umorna ili iscrpljena jer odmah po dolasku kući mora da skuha kavu za sebe i njega, spremi i servira ručak, pomogne djeci oko zadaće, izvadi veš iz mašine, spremi sve za sutra, spremi večeru, opere sudove….

Taman pomisli da legne da spava sjeti se da mu je zaboravila „servirati se**“.

Nekako poslije deset sati kad djeca odu na spavanje njemu umor ode u drugi plan a potreba za se**om dobije prioritet. Jedne prilike je pokušala da se našali rekla mu je:- Završi ti to al probaj da me ne probudiš. Bila je to velika greška….Osobi koja je tako pažljivo njegovala ( u kućnim uslovima) način života alfa mužjaka, staviti do znanja da je se**ualno nezanimljiv,,,i moguće se**ualno iskustvo mijenjati za san bilo je prosto neprihvatljivo.

Ne nije tada dobila šamar, sutradan je otišla na bolovanje pala je sa stepenica kako to obično biva…i tako udarala se gdje god je htjela.

Nisu više samo kasni večernji sati bili rezervisani za se**. Počeo je sve češće u toku dana dok su djeca jela za stolom, da je vuče za ruku umotanu u neke obloge ne bi li ublažila bolove, do WC-a. Tamo iza zaključanih vrata tu odmah između veš mašine i tuš kabine pokušavao je  da dokaže svoju muškost.Takve situacije su se ponavljale sve češće.

Nije joj više bilo do šale ni na njen, a posebno ne na njegov račun. Nekako se srušio odnos koji su godinama gradili, ili ga je možda samo ona gradila. Možda je ta njihova dotadašnja bračna idila postojala samo u njenoj glavi. Da li je sve bio samo san koji je ona  sklapala od svakog zrna sretne uspomene?

On više nije bio ista osoba, ili možda jeste, samo ona nije primjećivala ništa dok se trudila da ispuni svaku njegovu želju.

Nije joj bilo jasno otkud ta iznenadna želja za dokazivanjem seksualnosti svuda i u svakoj prilici. WC je postao svjedok njihovih svakodnevnih prepirki pogledom, prostorija za mučenje, a pločice rezervna bračna postelja. Ljubav se izgubila ostao je samo se** kao obaveza, dužnost, ono što se mora uraditi da bi žena bila zadovoljna inače sigurno postoji neko drugi…

Znala je ona šta su bračne obaveze slušala ih je s njim na ceremoniji vjenčanja, samo pitala se da li su te obaveze bile samo njene? Da li su ti bračni zavjeti kao „jednosmjerna ulica“ namijenjeni samo jednom vozilu?

Mislila je čemu sve ovo, do kada će da traje ovo mučenje, nije više ni pokušavala da sakrije modrice, samo je pokušavala da ponovo pronađe nešto lijepo u njihovom odnosu što bi dalo smisao njihovom braku. Govorila je sebi da su djeca oni zbog kojih vrijedi ostati, ponavljala je to u sebi a znala je da laže.

Jedna rečenica izrečena u šali postala je okidač koji je probudio razjarenu zvijer. Njegovi pokušaji da se dokaže kao muškarac i njeni da povrati izgubljenu mirnu svakodnevicu smjenjivali su se pred pogledima njihove djece. Znala je da mora postojati izlaz iz ove situacije ali nije ga vidjela.

Ponekad je razmišljala i u sebi računala, ako ga napusti njena plata bi mogla da pokrije troškove stanovanja i hrane, šta za ostalo???

Znala je da joj ne bi plaćao alimentaciju, reko joj je to jednom prilikom. Rekao je :-Ako misliš da odeš da znaš da ti ja neću plaćati troškove napustit ću pos'o al’ mog dinara više nikad nećeš vidjeti.

Nije otišla ni tada ni poslije još uvijek je s njim. Ljubav je davno napustila njihov dom, djeca su porasla otišla na fakultet. On je kao i mnogi prije njega koji su se na neki način razočarali vrijeme provodio u društvu poluprazne flaše.

Ona,,,pa nastavila je redovno da završava sve bračne obaveze vodeći računa da ručak bude uvijek popodne, a se** uveče.

Slike preuzete s interneta

 


17 thoughts on “Bračne obaveze

 1. Ne znam ovakve likove. Srećom. No znam da ih ima. Znam i žene koje sa njima žive. Njihove muževe ne poznajem. Čini mi se da ni te žene ne poznajem- jer ne razumem zašto nešto što ne želimo, što nas lagano ubija treba da se trpi? Znam, svi mi idemo nekom svom kraju, ali je ipak naša lična odluka – da li ćemo to vreme proživeti ljudski ili kao žrtve…

  Liked by 1 osoba

  1. Ne samo zbog alimentacije zbog svega onoga što život donosi, a sa čim sama ne bi mogla da izađe na kraj. Inače manje je poznato ali postoje i žene koje prijave muža za nasilje u porodici pa onda idu da rade za dnevnicu ne bi li platile kaznu koju im je sud presudio zbog nasilja u porodici.

   Volim

   1. “postoje i žene koje prijave muža za nasilje u porodici pa onda idu da rade za dnevnicu ne bi li platile kaznu koju im je sud presudio zbog nasilja u porodici.”
    Znam da se u našem “pravo”suđu može doživeti svašta, ali ovako nešto prvi put čujem!

    Liked by 1 osoba

 2. Jedan moj prijatelj imao je obicaj da kaze “Ljepota je u neznanju” ja sam imala tu “nepriliku” da upoznam dvije zene kojima se ovo desilo. Razmisli o tome ako nisi cuo ne znaci da ne postoji. Pozdrav i hvala sto me citas 😉

  Volim

 3. UPS lapsus s moj strane mozda se nisam dovoljno jasno izrazila kaznjeni su bili muzevi a zene su ostale u braku i placale sudske troskove kao i izrecene kazne

  Volim

 4. Čemu zvjezdice? Se**? Tekst je trebao završiti u Glasu koncila, što li?
  A što se sadržaja tiče, mene doslovno izbezumljuje kad čujem takve slučajeve (a više je takvih brakova nego onih kojima bi se čovjek divio) i kad žena opravdava i brani – pazi, BRANI! – idiota koji je zlostavlja. Kao, jadan on, ovo-ono, ma nije to tako strašno. I onda popjeniš i ispadneš đubre kad zavrištiš da za toliku glupost stvarno ne znaš tko je gori, idiot ili ova koja ga još i opravdava.
  A na što će ispasti po 3, 4 i više djece koje naštancaju onako, sve usput – to nikome ni na pamet ne padne.

  Mnoge bi ljude trebalo prisilno sterilizirati. Za dobro čovječanstva.

  Liked by 1 osoba

 5. Zvjezdice su zbog toga što mi je sin jednom prilikom rekao kako njegovi drugovi iz razreda na odmoru u školi čitaju tekstove sa bloga, jednom je kaže i njegov razredni zalutao na moj blog. Ne bih sutra da se crvenim kad odem na informacije. Za ostalo se slažem sa tobom uvijek postoji izbor.

  Volim

  1. Da se crveniš zašto? Jer si napisala riječ seks?!? Prvo, već bi ti i vrtički klinci znali reći što se krije iza zvjezdica, a drugo, otkad je to sasvim normalna riječ postala sramotna?
   Istinski mi je žao djece koja u osnovnoj školi, pa bio to i prvi razred, ne znaju što znači seks. Očito će o njemu učiti sa fejsbuka, umjesto tamo gdje bi trebali – doma.
   A ti se samo nadaj da nisu nikad čuli ni rekli hrpu vulgarnosti koje danas čine, pogotovo po školama, pola rečeničnog sadržaja u govoru djece. Znaš, to ti je ono, ku**c & pi**a & je***ater. Sa zvjezdicama, just for you.
   A baš svašta.

   Liked by 1 osoba

   1. OK to je tvoje mišljenje, nadam se da i ja imam pravo na svoje. Znam ja da to njima nisu nepoznate teme, ali kad već imam pravo da biram onda želim da to bude ovako. #poštujdrugačije

    Volim

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s