O “Školegijumu” i još ponešto…

Prvo je stradalo obrazovanje, a za njim odmah i kultura…

Svaki entitet i poneki veći grad u školskim ustanovama ima svoje udžbenike koji su “centrirani lijevo ili desno”u zavisnosti od teritorije na kojoj se nalaze.

Sjećam se, nekad u ratu su postojale “ružičaste zone” ali mi ni na jednoj teritoriji nemamo ružičaste udžbenike.

U osnovnoj školi djeca moraju naučiti kojem narodu pripadaju, koliko smo različiti jedni od drugih, da je samo naša Istorija jedina prava istina, desetine korisnih molitvi jer samo nam Bog može pomoći.

Postavljaju pitanje šta će se reći djeci bez jednog roditelja na času prirode i društva gdje se uči šta je to porodica. Pa vjerovatno isto što i do sada, i prije su postojale samohrani i razvedeni roditelji.

Toliko je projekata i situacija u kojima cijeli život imamo priliku da se učimo nekoj toleranciji, a naša djeca biraju da postanu nasilnici jer je tako COOL biti opasan, o tome govore sve češće pojave vršnjačkog nasilja i maloljetničke delikvencije.

Odjednom je važno zašto naša djeca kroz seksualno obrazovanje u školi ne uče i o seksualnoj orijentaciji, jer samim tim oni nisu spremni za život u skladu sa savremenim trendovima.

Niko ne postavlja pitanje kako današnje zanatlije izuče zanat bez i jednog jedinog časa praktične nastave van učionice (vjerujem i nadam se da izuzetci postoje ali ne u mojoj sredini). Oni su savršeno spremni da svoje diplome nose na biro ili potencijalnom poslodavcu.

Izgleda da će se 26-og ovog mjeseca razmatrati i depolitizacija škola šta će onda profesori koji su se na kraju školske godine raspitivali za broj glasača u domaćinstvu, ili još bolje pitanje šta će oni đaci koji su na osnovu većeg broja glasača dobivali bolju zaključnu ocjenu.(Naravno riječ je samo o pojedincima ovakva pojava još nije u potpunosti omasovljena).

Nije meni žao što će oni naučiti da je Balkan sinonim za nerazvijenost žao mi je što će djeca u jednom dijelu Bosne morati da znaju da Srbi iz nekog razloga vole da ratuju.

Ne vjerujem da će prihvatiti “kao činjenicu” da na selu žive primitivci jer su naša sela savremene oaze čistog vazduha i urbanih navika.

Možda i nije loša ideja da se u škole uvede i romski jezik zbog sve većeg broja romske populacije na ovim prostorima, ali onda ne bi trebalo zapostaviti ni hrvatski ili hebrejski jezik.

Oduvijek je bilo djece sa poteškoćama u razvoju, ali nakon ljekarskih pregleda utvrđivano je hoće li se oni upisati u osnovna ili specijalna odjeljenja, nije mi jasno zašto bi se to sad mijenjalo i o kakvoj diskriminaciji je riječ, osim ako nedostatak stručnog kadra ili ograničen broj zaposlenih nije u pitanju.

Lijepo je i zvanično dobiti proljetni raspust koji mi u RS već imamo, dobro je znati da će naša djeca detaljnije izučavati period od 92-95 godine svako iz svog udžbenika i svako iz svog ugla. Još jedan korak naprijed u tamni vilajet.

Suočavanje sa prošlošću, pomirenje i prevazilaženje različitosti ostavit ćemo daleko od naše svakodnevice da bi naša netrpeljivost počivala u miru.


7 thoughts on “O “Školegijumu” i još ponešto…

 1. Težak je ovaj Balkan. Znam ja to jer je BiH Balkan u malom. Ove inicijative su sve okej ali realizacija je ponekada teška i komplikovana. Primjetim da se sve više ide u finom pravcu razumijevanja i tolerancije ali je problem što je to sve klimavo kao kula od karata.
  Tvoja zadnja rečenica mi se dopada posebno. Pozdrav! 🙂

  Liked by 3 people

  1. Nekoliko puta sam se vracala na ovu posljednju recenicu da bih provjerila da li sam je napisala ispravno u kontekstu kojem sam zaljela, hvala hto si mi rastjerala nedoumice 🙂

   Liked by 2 people

 2. Naše školstvo, kako koja godina prolazi, je sve primitivnije i primitivnije zahvaljujući gore nekim glavonjama koji nemaju pojma ni o čemu. Vuk živi na drvetu i slični gafovi, žalosno. A ovo da će period od 92-95 svako predavati iz svoje knjige me podsjeća na Ničiju zemlju i slavno pitanje: “Ko je počeo rat?” Bojim se da mi u svemu idemo samo unazad, a ne naprijed. Ili u tamni vilajet, kako ti tako lijepo sroči. Tvoja posljednja rečenica sve objasni.

  Liked by 3 people

  1. Ovih dana cesto citam o Skolegijumu i nekom ekspertskom istrazivanju kao i o onome sto su zakljucili, pa rekoh sebi da “bacim oko” na to. Tako poceh malo da istrazujem i sta pojedine organizacije misle cemu bi to nase skolstvo trebalo da posveti vise paznje. Gledala sam samo aktuelne obavijesti iz ovog mjeseca ili godine mada jedna od ovih tema je iz 2015 g. sto i nije tako davno i to sam uporedila sa situacijom na terenu.
   Uvijek kad napisem ovako nesto kazem sebi “E necu vise nikada, pisat cu samo lijepe stvari”, valjda nisam pametna 😀 dok se i dalje borim s vjetrenjacama

   Liked by 1 osoba

   1. Nažalost, kod nas je u svim segmentima borba protiv vjetrenjača. A što se tiče Školegijuma, pročitah nekoliko članaka na njihovom sajtu i pitam se kome su namijenjeni? Ali da ne vodimo više donkihotovske bitke 😀

    Liked by 1 osoba

 3. S obzirom da je ideja u bajci “Tamni vilajet” kajanje, izgleda da nam to ostaje kao neminovnost za sva prošla, sadašnja i buduća vremena. Ima da se kajemo i za ono što se još nije ni dogodilo, nesposobni da stvari postavimo na pravi kolosek.

  Liked by 2 people

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s