Kako je srpska princeza “zamalo patentirala” japanske obrve i migrenu

Princeza Petra Osrednja protrljala je oči. Satima se već izležavala na krevetu. Nemirno je spavala, vidjela je to po prekrivačima koji su visili do poda. Ustala je i počela je da odmotava spavaćicu koja joj se omotala oko stomaka. Polako je otišla do kupaonice i ušla u bure sa toplom vodom. Voljela je da uživa sjedeći u toploj vodi, ali jutros nije bilo vremena za to. Kraljici majki Petri Velikoj bio je rođendan. Svi na dvoru su radili užurbano pokušavajući  da završe sve na vrijeme znala je da mora da požuri.

-AAAAAAAAAAA!!!!

Vrisnula je Petra Osrednja. Dohvatila je krpu sa lavora za izmivanje i počela da briše ogledalo.

Šta je ovo? Gdje je nestala? Nije do ogledala do nje je. Sve je bilo tu kosa malo raščupana, obrazi rumeni, usne, zubi, nos… Sve osim lijeve obrve bilo je na svom mjestu.

Gdje je nestala? Šta se dogodilo s njom?

Da nije možda kuhar kriv? Sad će da ga kazni. Sinoć je za večeru spremao flambirano povrće, ali nije…. Neko bi za večerom vidio da joj nedostaje obrva.

OHHH.

Sjetila se,,, sinoć je ostala do kasno čitajući roman uz svjetlost svijeće. Polako je ispijala domaću meku šljivovicu dok je pratila avanture Leopolda i Isabele. Par puta joj se prispavalo, ali željela je da pročita priču do kraja. Sigurno joj je plamen svijeće spalio obrvu.

Šta da uradi? Kako da se pojavi na večerašnjem prijemu? Još gore kako da snosi posljedice ako se ne pojavi? Znam sjetila se nacrtaću je!!!

Imala je inače lijepe crne obrve koje je dodatno bojila ugljenom ili palidrvcem. Bacila se na posao i počela da pali šibice, i docrtava obrvu.

Ali avaj nije to bilo to! Lijeva i desna obrva bile su potpuno različite. Pomislila je na trenutak da spali i ovu desnu obrvu pa kad ih nacrta bar će biti iste. Ta ideja joj je ipak nije dopala. Lijeva obrva je podsjećala na obrve klovna, a kako princeza da ima klovnovske obrve,,, ne ide to!!! Morala je da smisli nešto drugo. Od jurcanja po sobi i kupaonici glava je zaboljela kao i od straha. Kako da se pojavi pred princom Vukanom koji na večerašnji prijem dolazi samo da bi nju upoznao?

Pokušala je da prebaci kosu na lijevu stranu, ne valja, da isplete pletenicu i omota je preko čela užas, da sveže maramu,,, ne izgledala bi ko seljanka, a ne kao princeza. Bože šta da uradi od nervoze i straha glava je sve jače boljela. Uzela je krpu svezala je oko glave dok je u sebi proklinjala Leopolda i Isabelu mislila je:

– Oni su se vjenčali, a šta će ona kad večeras dođe princ i vidi je bez obrve??? Osjetila je mučninu u želudcu i krenula ka kupaoni da povrati. Dugo je tako sjedila nad lavorom dok su joj suze tekle niz lice.

Reći će roditeljima da umire i da se neće pojaviti na prijemu. To je to neka oni svima kažu da je teško bolesna. Podigla se s poda i vidjela svoj lik u ogledalu. Hmmmm.

Ovako nije bilo loše. Možda da je krpa malo manja. Naručit će od krojačice traku sa pozlačenim sjajem, svezat će je u mašnu iznad uha pa onda da odsiječe šiške i pusti ih preko čela umjesto krune stavit će dijademu, i možda se ništa neče primjetiti. Pozvala je sobaricu kroz zatvorena vrata joj izdala naređenja, i počela sa pripremama.

Na večernjem balu izgledala je neobično ali prelijepo niko se nije usudio da prokomentariše njen neobičan izgled. Samo je kraljica majka upitala zašto ja stavila tu neobičnu traku oko glave.

-Danas me je tako boljela glava da sam mislila da će se raspasti zato sam je čvrsto svezala, ovako mi je mnogo lakše.

Mjesec dana kasnije na proslavi u čast završetka berbe malina proslavljale su se zaruke Petre Osrednje i princa Vukana. Svaka plemkinja na zabavi koja je držala do sebe na glavi je imala traku ukrašenu zlatnim ili srebrenim sjajem.

 


24 thoughts on “Kako je srpska princeza “zamalo patentirala” japanske obrve i migrenu

    1. Hvala ti shvatit ću ovo kao kompliment od prijatelja. Meni neke stvari samo tako blicnu pred očima eto jučer sam desetak kilometara od grada vidjela kengura. Kako sam samo viknula:
      -Vidi kengura pogledaj. Muž je naglo prikočio automobil i upitao čega???
      -Kengura, eno ga tamo. U pitanju je bila koza koja se propela na zadnje noge i brstila lišće s jednog žbuna.
      Ja sam toliko bila u svojim mislima da se nisam ni sjetila da ovdje nema kengura, a slika koju sam vidjela me beskrajno podsjetila na one emisije o životinjama. 😉

      Volim

      1. Izvini,prrseče me viber dok sam kuckao,ne pamtim da me neki tekst ovako oraspoložio,vratio osmeh na umorno lice,pozdravče

        Liked by 1 osoba

    1. Nekoliko vjekova poslije izvjesna pjevačica poznata kao Lepa Brena uporno je tvrdila da je ona patentirala bronzanu traku svezanu preko čela, ali MI ZNAMO da to nije istina za taj izum zaslužna je naša Petra 😀

      Liked by 1 osoba

      1. Pa nisam baš sigurna, ja ooooobožavam bajke. Odgledala sam ceo crtani film u glavi dok sam čitala. 🙂 A Petra Osrednja može samo da ih nauči da sve može da se premosti, ako se samo malo razmisli. To je valjda najbitnije u bajkama, da imaju pouku. Ja ne bih imala ništa protiv nove avanture Petre Osrednje. :-)))

        Liked by 1 osoba

      2. Ni ja mada su me obeshrabrili komentari prijateljica “Super je Petra ali to nije nešto što bi čitala djetetu” i tako Petra osta bez nastavka

        Volim

      3. Hmmm… Ako princeza treba da sedi, bude lepa i čeka princa onda ok, ne uklapa se. Ali takvih bajki ionako ima previše. No, ja ću da experimentišem večeras i da je pročitam svojim sinovima da vidim šta oni kažu. Nova deca, novo vreme, nove bajke. :-)))

        Liked by 1 osoba

Komentariši