Izazov: Nepopularna mišljenja (book tag)

Šta volim a šta baš i ne volim kad su knjige u pitanju? Uvijek sam mislila da sve volim, ispitivala sam granice te ljubavi čitajući različite žanrove. Uporno bih i u onim manje zanimljivim knjigama tražila nešto što bi mi se dopalo nastavljajući da ih čitam do kraja. Zahvaljujem Ivana na ovom knjiškom izazovu.

Popularna knjiga ili serijal koji mi se ne sviđa

Koliba pored odlične i jake priče nekako mi je potpuno “nesvarljiv” lik Boga prikazanog kao vesela debeljuškasta crnkinja koja peče kolačiće i žonglira po kuhinji.

Knjiga ili serijal koji se tebi sviđa a drugi ga ne vole

Lelejska gora Mihajla Lalića, pa onda par mjesta prazno, imali smo je kao lektiru u srednjoj školi nikome u cijelom razredu se nije dopala i niko čitajući je nije stigao ni do tridesete stranice. Mene su oduševili ti momenti samoće ne znam da li je to zbog puberteta ili bubuljičavog perioda. Dodala bih još i knjige Ninđa i Šan Erika Van Lustbadera, za njih nisam sigurna koliko ih drugi ne vole, ali nisam čula ni da su ih mnogi čitali.

Ljubavni trougao u kojem glavni lik završi sa pogrešnom osobom ili popularni fikcioni par koji ti se ne sviđa

Recimo Nera i Siniša iz Gričke vještice ne da mi se nisu dopali ali trebalo je pročitati sedam knjiga po nekih šest stotina stranica da bi oni napokon bili zajedno, bile su to slatke muke.

Popularni žanr koji rijetko uzimaš u ruke

Ne znam koliko je popularan, ali recimo da je to skup više različitih žanrova u jednoj knjizi, naime riječ je o Majstoru i Margariti od Bulgakova u kojoj su se sudarali satira fantastika, farsa, mistika… toliko mašte, prenesenih značenja i različitih tumačenja nisam pronašla ni u jednoj knjizi poslije.

Obožavani fikcioni lik kojeg ne volim

Šerlok Holms, uvijek je bio pedeset stranica ispred mene, mislila sam da se njegova inteligencija koncentriše u momentima dok puši lulu i gleda kroz prozor. Jedan je od glavnih krivaca što sam kao vrlo mala počela da konzumiram cigarete, u mojoj sobi je bio krovni prozor pa sam ležeći na krevetu pokušavala da osmislim višemilionske planove, ali eto nije se dalo.

Popularni autor koji mi ne leži

Nisam sigurna koliko je popularan ali dobro sam ga upamtila jedan je od rijetkih čiju knjigu nisam pročitala do kraja. Ime sam upamtila da ne bih došla u situaciju da ponovo nešto što je on napisao uzmem na čitanje. Riječ je o Đejmsu Đojsu.

Popularni knjiški kliše koji ti je dosadio

Korumpirani vladar jer to više nije knjiški kliše, iskrao se iz korica svih knjiga i romana i postao naša svakodnevica.

Popularni serijal koji ne planiraš da čitaš

Gospodar prstenova, film je kriv za sve nije mi se dopao tako da ni knjige neću tražiti po policama.

Izreka kaže “Knjiga je uvijek bolja od filma”. Međutim koja ti se filmska ili TV adaptacija svidjela više od knjige?

Dina pješčana planeta i Prohujalo s vihorom, mislim da je to zato što sam prvo gledala film pa tek onda čitala knjigu. Ni jedan dio pomenutih knjiga nije mi uspio dočarati ono sto su Vivijen Li i Kajl odradili na filmskom platnu.

Voljela bih da čujem odgovore na ova pitanja od :

Siniše (Nulablog)

Lucia Abundanca

Milenas place

Nadam se da će vidjeti da su tagovani i da će nastaviti igru 😀

 


14 thoughts on “Izazov: Nepopularna mišljenja (book tag)

  1. Prohujalo s vihorom ❤ Nisam se ni sjetila Dine..slažem se da je film bolji od knjige. Što se Kolibe tiče, to je jedna od rijetkih knjiga koju nisam uspjela pročitati do kraja. Koliko god da su je hvalili, nikako mi nije legla.
    A korumpirani vladari..nažalost, istina je to što si napisala. Nekad su bili u knjigama, sad ih gledamo svaki dan u novinama i TV-u. Jedan od razloga zašto više ne pratim vijesti..nemam želudac za to.
    Da ne skrenem s teme i počnem kukati o političkoj situaciji, super su ti odgovori ☺❤

    Liked by 2 people

    1. Hvala ❤ već tri dana spremam odgovore, i u pauzama na poslu ih zapisujem na papirić da ne zaboravim. Nikada nisam mislila da ću pisati o knjigama koje volim ili ne volim. Hvala na izazovu ❤

      Liked by 1 osoba

Komentariši