Neodoljiv V

Nemirna duša je sanjajući proživljavala ko zna koju buru po redu, talasi zastrašujućih snova su je šibali poručujući joj nešto. Samo šta? Znao je da će noć ponovo da ga proguta, gutala ga je još od onda… Šta da uradi pa da napokon pobjegne od mraka, kako da se izbori sa njim?

Sunce ga je opet zateklo na podu, osjećao je da su ga napokon godine sustigle, od spavanja na parketu boljele su ga sve košćice. Sjeo je na pod pokušavajući da shvati zašto nije mogao da provede noć na krevetu.

Iz dnevne sobe čuli su se koraci, čudno pomisli nije očekivao da će ikoga od ukućana vidjeti. Ponekad bi prošlo i nekoliko dana a ne bi imao priliku da bilo koga sretne u stanu. Svi su bili okupirani svojim životima privatnim ili poslovnim. Sve je kod njih bilo podjednako važno jer sve je imalo neku svoju pozadinu.

-Samo da mi je jedna kava da progledam, promrmlja idući prema dnevnoj sobi.

-Dobro jutro, trznu ga očev po svemu sudeći ljutit glas.

-Jutro stari, otkud ti ovd'e?

-Tebe čekam, jesi li ti normalan koji ti je đavo. Što si juće’ iš'o kod one ludače?

Šta mu je da ovoliko bjesni, znao je da nešto ozbiljno nije kako treba dok je on još uvijek kući, inače do sad bi već odavno bio na poslu.

-Šta li je sad zasr'o? Nije mu postavio ni jedno pitanje kad je nestao ništa što mu se desilo onih par dana dok ga nije bilo nije njegove roditelje natjeralo da se zapitaju šta se dešavalo s njim? Sve što mu se desilo prihvatili su mirno i bez zapitkivanja, njegov nestanak, nestanak automobila i telefona, stanje u kojem su ga zatekli kao i lokacija na kojoj je pronađen nije natjerala njegove da počnu da ga zapitkuju ili da bitnije naruše njihove poslovne navike.

-Šta nije u redu ne shvaćam šta ti ona sad smeta?

-Ništa ti ne shvaćaš, najbolje je tako, ti do kraja života da se praviš lud dok mi radimo da se ti ne bi slučajno oznojio. I što si jučer iš'o kod one Radovićke.

-Onoga dana kad sam nestao bio sam s njom htio sam da vidim da li oni znaju šta se desilo tada. Ne shvaćam što si ti bijesan.

-Je l’ ti misliš da ja ne znam s kim si bio i šta se dešavalo? Što mene nisi pitao? Koji te đavo tjer'o da ideš kod nje. Treba da me sad u izbornoj godini zajebavaš sa svojim budalaštinama. Rođeno dijete da me upropasti, sad kad prvi put imam priliku da se kandidujem za načelnika.

-Šta sam ti ja uradio?

-Ništa korisno osim što me cijelo vrijeme zajebavaš, prvo sam morao da platim doktore da lažiraju izvještaj i otpusnu listu, pa sam platio policajce da te ne dovode u vezu s ovom malom i onda ti sve usereš i odeš tamo.

Dejan ga je slušao ne shvaćajući ništa od onoga što mu je otac govorio, šta je to trebalo da se sakrije, pa nije on nikoga ubio, nije uradio ništa loše. Na kraju krajeva on je bio žrtva.

-Čekaj otkud ti znaš da sam bio tamo.

-Šta ti misliš???  Rekli mi ovi iz policije, matora te prepoznala i jučer odmah otišla da ih zamoli da provjere imaš li ti ikakve veze sa nestankom njene kćeri. Taman je sve prošlo bez incidenata i onda ti sve usereš.

-Čekaj, stani kažeš da si ti platio doktoru da lažira izvještaj, zašto??? Šta je trebalo da se sakrije?

-Tvoje pederisanje, ma slušaj me sad do izbora, ne do juna ima da se oženiš i da počneš da radiš, ako nisi sam sposoban da nađeš ženu i posao ja ću ti naći. Dosta je meni tvojih zajebancija, a ti sad vidi ko će da bira ti ili ja.

Dejan je zaprepašteno posmatrao šare na stolnjaku, kakvo pederisanje, nikad nije bio sa muškarcem. Ne tako, otkud njemu tako nešto? Nije bio u stanju da i dalje prati očev monolog. Dohvatio je cigare sa stola i zapalio jednu pokušavao je da se smiri povlačeći dim cigarete. Bilo je dana kada je ovaj ritual djelovao, danas nije.

-O kakvom pederisanju je riječ, reče polako pokušavajući da prati šta mu govori?

-Pravom,,, doktor je rek'o da povrede na tijelu ukazuju na to. Dao sam mu hiljadarku da to ne spominje. Imaš rok do juna poslije ja određujem koga ženiš i gdje ćeš da radiš.

Cigareta u ruci je dogorila, zaboravio je na nju sve dok nije osjetio toplotu koja ga je pekla. Znao je da se otac ne šali, nikad se nije šalio kad je posao u pitanju. Nije to bilo ono što ga je brinulo, mogao je da ne voli nikoga i da voli sve. Nije ga brinula ta najavljena ženidba na svaku djevojku se lako navikavao. Plašili su ga snovi i ovo što mu je otac rekao da li je zaista to bilo moguće? Je li njegova psiha svjesno negirala ono što se desilo? Da li se zbog toga njegov život ovih nekoliko dana po noći rušio i lomio da bi ga on na dnevnom svjetlu ponovo popravljao i sklapao kao slagalicu pokušavajući da pronađe sve izgubljene djeliće.

-Do prvog juna, dobacio mu je bijesno izlazeći iz stana.

Bacio je filter od cigarete u pepeljaru i pokupio pepeo rasut po stolu. Ustao je i otišao do kupatila da se istušira, ni vodeni pištolj ga sad ne bi smirio osjetio je to po tijelu koje se treslo. Izašao je iz kade na brzinu se obrisao, obuk'o i istrč'o na ulicu. Ovo definitivno nije bio dan koji bi želio provesti sam.

Nastavit će se…

Ostale dijelove možete pronaći ovdje

 


7 thoughts on “Neodoljiv V

    1. Sta te to zapanjuje 🙂 Mene licno najvise iznenadi kuda me prica odvede u zadnje vrijeme razmisljam o Leptirici i njenoj logici da odmah u pocetku ima kostur price i da tacno zna kuda ide. Ja hodam ko slijepac i svaki dio i mene pomalo iznenadi zato bih zaista voljela da cujem koliko je ova prica “pitka” i kako ona djeluje nekome ko samo procita dijelove u odredjenim vremenskim intervalima. Sta je u njoj lose, nejasno ili glupo 🙂

      Liked by 2 people

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s