Šta je ubilo kokoške???

Kokoške su živjele u malom kokošinjcu kod gazde Gojka. Volio ih je Gojko i trudio se da imaju sav potrebni komfor. Jednom je čuo na tv-u da kokoške nose više jaja dok slušaju muziku. Tada je donio stari radio u njihov kokošinjac. Po cijeli dan slušale su kokoške muziku, a ponekad i vesti. Pratile su trendove sve dok im kokošinjac gazde Gojka nije postao mali.

Ona Pirga jedna od „prve generacije“ prošlogodišnjih jaja stare Grahe je na reklamama čula da postoje frizeri za pse. Željela biti ispred svog vremena, smatrala je da i savremene kokoške moraju imati frizure. Uzela je jedan stari skalpel i počela obrađivati perje pokušavajući da liči na one morske kokoši. To joj nije bilo dovoljno, u njihovom kokošinjcu bio je samo jedan pijetao. Stariji je bio i od Grahe, odavno ga je gazdarica mjerkala za supu. Pirga je shvatila da im on nije dovoljan. U njihovom selu sigurno ima mnogo pjetlića. Sa novom frizurom krenula je u obilazak ostalih kokošinjaca. Željela se upoznati bar sa pjetlićima s ove strane brda. Zgazio je kamion dok je jednom prelazila u komšijsko dvorište.

Ona stara Graha ležala je na novoj turi pilića. Sjetila se koliko je muke imala sa Pirgom, ne samo ona već i dobroćudni gazda Gojko, zato je sad željela da odgaja svoje piliće drugačije. Već se bila dogovorila sa starim medom, tako su zvali psa iz dvorišta. Kada pilići počnu da izlaze iz ljuske, on će ih odnijeti i pomiješati sa onima iz garaže. U garaži su se u improvizovanom inkubatoru legle koke nosilje koje su poslije slali na farmu u grad.

Graha je željela da ovi pilići ne rastu na selu. Nije više željela da njena djeca čeprkaju po okolnom đubretu, niti da stalno šetaju po blatu. Za svako od njih je željela veliku sjajnu sobu u velikom gradu.  I počeli su da izlaze jednoga dana začula je pijukanje i lomljenje napuklih jaja. Brzo je počela kokodakati, stari medo je čuo i došao. Polako mu je predala jedno po jedno pile, a on ih je nosio u garažu. Kada je sve bilo gotovo trebala je da mu plati za uslugu. Pomogla mu je da uhvati starog pijetla i pojede ga, a onda je mirno nastavila da leži na ljuskama od jajeta. Gazdarica kada je vidjela da nema pilića, a ni pijetla odlučila je da Graha bude ta koja će danas završiti u supi.

Mali pilići su pijukali na hladnom betonu, željeli su da se igraju na suncu koje su samo na kratko vidjeli. Nedostajalo im je ono bockanje slame iz majčinog gnijezda. Ubrzo ih je gazda Gojko pokupio u kartonsku kutiju i poslao na farmu. Mali pilići tamo nisu bili sretni. Nije im odgovarala hladnoća kaveza, nedostajalo im je sunca i šetnje po livadama. Morali su da se trude da snesu dovoljno jaja kao i ove koke nosilice. Nije im to polazilo za rukom i ubrzo su završili u klaonici.

Nije radoznalost ubila kokoške, ubili su ih savremeni trendovi.


16 thoughts on “Šta je ubilo kokoške???

  1. Povratni ping: Najbolje iz 2019

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s