Katarina-Bosanska kraljica

(Priča je pisana za jedan konkurs, ali nije na vrijeme završena. Katarina Kosača je bila žena Stjepana Tomaša poznata je kao jedna od posljednjih bosanskih kraljica. Njen život sigurno nije bio ovakav, a možda baš i jeste.)

Katarina se ogrnula plaštom i izašla u noć, znala je da je Stjepan ne voli. Vidjela je to u njegovim očima, one su za nju bile poput ogledala. Kad bi se u njih zagledala vidjela je samo sebe, i svoju ljubav koja se od njegovog pogleda odbijala. Neće ni većeras dolaziti u njene odaje bila je sigurna ušao je sve ga tri puta prije mnogo godina. Svaki put mu je dijete rodila.  Nijedno od djece nije bilo njeno, iako ih je kao svoje najmilije voljela. Njena ljubav dočekana je sa istom prazninom u njihovim pogledima. Čula je za Velikog Marijusa, koji je odskora doputovao iz Londona. Pričalo se po Naselju da je veliki čarobnjak da je znanje učio od čuvenog Merlina. Svi su mu se za pomoć obračali Katarini je on bio jedina šansa.

Duga crna kosa poput mastiljave mrlje vijorila se na vjetru stapajući se sa ponočnom tamom. Ni na koga sa dvora nije mogla računati zato je i pobjegla sama, cijelo vrijeme se osvrtala plašila se da je neko od straže ne primjeti. Nedostajala joj je ona sloboda u vjeri koju je imala kao djevojka dok je pripadala redu bogumila. Nedostajala joj je ljubav supruga ili nekoga bližnjega, nedostajalo joj je vrijeme koje nije provela sa svojom djecom. Njenom životu nedostajala je svrha i malo sitnih zadovoljstava. Neki bi rekli:

Šta će joj to pa ona je kraljica? Mnogi bi se zadovoljili time ali ne i ona…

Kad je napokon napustila zidine zamka potrčala je kroz  gusti mrak niz padine Bobovca. Nije do sada sama izlazila noću, ali nije imala mnogo izbora. Njen život je postao noć onoga dana kada se udala.

Sve je bilo pusto i mračno oko nje, a onda se ukopala u mjestu. Ugledala je svjetlost jaču od svjetlosti baklje, jaču i od logorske vatre. Skočila je u stranu ne bi li se sakrila, nadala se da će joj mrak biti dovoljno skrovište. Svjetlost je postajala bliža, Katarina je uporno skretala sa puta tražeći u onoj tami bilo kakav zaklon, nije ga bilo. Na kraju svjetlost je sustigla, cijelog dana u mislima je preturala sve što joj se moglo desiti plašila se tame a sad je svjetlost progutala.

Osjetila je umor u mišićima i glavobolju od koje joj se povraćalo. Začula je kucanje na vratima, polako je otvorila oči. Bila je to njena sluškinja, donijela je vode sa izvora da se osvježi poslije spavanja. Ustala je sa kreveta i pogledala izgužvanu postelju, opet je ružno sanjala. Nema više izgovora imala je prašak sašiven u podsuknji danas će otrovati Stjepana.

Polako se osvježila i obukla bila je spremna otišla je do ogledala u njemu nije vidjela sebe samo ledeni pogled koji je odbija.

Stjepan je sjedio u biblioteci i sa svojim vojskovođama planirao je odbranu od Turaka. Njihove snage su nadirale sa istoka, sa njima je bio i njegov sin iz prvog braka Stjepan Tomašević. Iako je njegovu majku Vojaću poslao nazad njenima sina je ostavio na dvoru. Nikada nije mnogo mario za svoje supruge, ali nije se htio odreći svoje djece.

Stjepan Tomaš je bio spreman za napad sa istoka, ono što nije očekivao to je bila izdaja. Nikada o Katarini nije razmišljao kao o nekome ko je dostojan njegove veće pažnje ni kao rival a ni kao supruga.

Katarina je ponosno išla hodnicima dvora, Njena svilena haljina šuštala je hodnicima. Pogled joj je bio leden, ukočenih zjenica prošla je pored sobarice koja brzo u rukav sakri komad pečenog mesa. Sobarica je bila nespretna, taman je pomislila da je otkrivena, a onda je vidjela da je Katarina samo prošla dalje. Brzo otrča sretna što je prošla neopažena.

Katarina je znala da Stjepan svakoga dana tačno u podne pije vino sam na terasi kada je bilo toplo, u zimskom periodu vino je pio u biblioteci. Otišla je na terasu i tamo zatekla sve spremno za njegov popodnevni ritual. Na malom stolu u ćošku stajao je pehar s vinom i limena čaša. Brzo je izvukla otrov iz podsuknje i sipala ga unutra, a onda nastavila da ide dalje u dvorište. Poput glinene lutke bez ijednog pogleda ili osmjeha prošla je kroz dvorište i odšetala prema šumi.

Nastavit će se…

Ostale dijelove možete pročitati ovdje


17 thoughts on “Katarina-Bosanska kraljica

  1. Ne znam zasto tvoji konentari zavsili su u spamu slucajno pogledam kad ono imam sta da vidim. Pozdrav i tebi sacekaj ostale nastavke pa da cujem kompletan utisak 🙂

   Volim

   1. Iskreno, nemam blage veze šta mi je s imenom 😀 Tek sad vidim da je promijenjeno :/ Dešava se. Ja sam napisao nešto, hoće li proći, pojma nemam. Totalno nespecfična priča o Katarini Kosači 😀

    Liked by 1 osoba

   2. Ja se nadam da hoce, mada to na kraju krajeva i nije najbitnije 🙂 Znaci zakacili smo istu kraljicu nadam se da cu imati priliku da to procitam

    Liked by 1 osoba

 1. …Interesting story of the pseudo-historical subject, good opening and with a little bit of tension in the air. Even do I think you could work a little bit to correct your grammar and polish the writing style (like putting commas where it is needed, and trying to re-read some part of the text to see if they could be read in one stroke, without many hesitations in reading)…

  Liked by 1 osoba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s