Kozara-jedna priča

Nije mi prvi put da posjećujem Kozaru, ali za svaki slučaj potražila sam na guglu najkraću rutu. Dok sam guglala kako da stignem tamo primijetila sam da svi navode isto. Nacionalni park Kozara ima svoje prirodne granice. Na sjeveru je to Panonska nizija, a na jugu Dinarske planine. Omeđen je rijekama: Savom, Unom, Sanom, Gomjenicom i Vrbasom.
Turistička ponuda

Uspomena na istoriju
Kada je Kozara u pitanju uvijek su mi u glavi one bitke iz prošlosti. Spomenik muzej i memorijalni zid smješteni su u centru Mrakovice. Čuvaju uspomenu na herojske pobjede i zajedničku istoriju. To je i središte Nacionalnog parka. Njegov najveći dio je na istoimenoj planini.
Prošetali smo do spomenika, a zatim smo posjetili muzej. Podsjetili smo se stradanja Kozarčana u drugom svjetskom ratu. Njihove žrtve nisu ni danas zaboravljene. Memorijalni zid čuva uspomenu na 9921 žrtvu. Vijenci sa svježim cvijećem položeni su prošle sedmice.

IMG_20190209_105351
Pješačke staze
Moram priznati da je šetnja ono što zaista volim i svakodnevno upražnjavam tako da sam boravak na Mrakovici iskoristila i šetala cijeli dan. Znam mnogi će reći

“Nisi normalna, što se nisi odmarala i uživala”. Onda bih sigurno nešto propustila! A kako da propustim, ne vidim i ne doživim što je više moguće!? U Nacinoalnom parku ukupno je pet uređenih pješačkih staza. Dobro one duge staze od dvadeset kilometara prešli smo automobilom i stajali usput svakih par kilometara.
Samo da vidimo. Da bacimo pogled,,, a priroda predivna. Prosula se ona šuma pred nama, da je bila jesen bila bi čarobna. Mada i zima ima svoje draži. Snijeg je zauzeo položaj na najvišim vrhovima trudeći se da ostane skriven što duže. Najviše mi se ipak svidjela staza Mrakovica. Cijelom dužinom postavljeni su paneli poput knjiga iz kojih možemo naučiti mnogo toga o biljnom i životinjskom svijetu na Kozari. Kao i o kulturno istorijskim vrijednostima parka.

IMG_20190209_102712-COLLAGE
Ski staze
Od tri ski staze koje su nam bile na raspolaganju mi smo se zadržali samo na onoj za djecu. Sigurica…

Untitled collage (2)
Vidikovci
Na svakom vidikovcu koji smo posjetili nisam odustajala, tukla sam se sa svojim strahovima. Išla što dalje ne bih li vidjela bolje i upila onaj pogled.

IMG_20190209_092355-COLLAGE
Biljni svijet
Pročitala sam negdje da na Kozari ima dvadesetak rijetkih i ugroženih biljnih vrsta, ljekovitih i jestivih biljki.. Februar je vegetacija je stala. Čini se da je proljeće na pomolu. U podnožju Zečjeg kamena pojavila se prva visibaba. Pronašli smo par neobranih šipaka, i neke gljive sumnjivog porijekla.

IMG_20190209_122443-COLLAGE

Lovišta
Lovište Kozara podijeljeno je u četiri sektora . U tri sektora moguć je samo planski odstrel divljači. Dok ovaj četvrti sektor služi za uzgoj i zaštitu divljači.

IMG_20190209_111119
Izvori
Posebno blago Kozare su njene hladne i pitke vode. Ovo prirodno bogatstvo ljubomorno se čuva. Na svakom putokazu je upozorenje o zabrani bacanja smeća. Voda svih izvora na Kozari je dobrog kvaliteta pa se može koristiti za piće.

IMG_20190209_091150_BURST001_COVER-COLLAGE

Sadržaj koji nije dostupan zimi
Trim staze
Izgleda da Kozara kao i svaka druga planina ima sadržaje za zimski i ljetni period. Trim staze nismo probavali, ni one za odrasle a ni za djecu. Ove za odrasle izgledale su i dostupno,,, ali mi smo bili previše umorni i obučeni za bilo kakve vježbe.

IMG_20190209_104852-COLLAGE
Avantura park
Tuda smo samo prošetali i napravili par fotografija. Bilo je pusto.

IMG_20190209_102328
Biciklističke staze
Na Kozari postoje tri biciklističke staze. Kažu vožnja biciklom se ne zaboravlja, kad sam ja u pitanju rekla bih da sam je prerasla. Mislim da i nije ni bilo bicikla za iznajmljivanje. Iskreno, nisam ni željela da saznam. Krenuli smo na jednu od tih staza autom i nakon četiri kilometra odustali. Februar nije vrijeme za tu vrstu avantura.

IMG_20190209_113224
Penjalište
Penjalište je takođe zatvoreno zimi, ali to nam nije smetalo da odemo u šetnju do vodopada. Zatim smo nastavili okolo kozjom stazom sve do vrha Zečjeg kamena. Ispred nas vrhovi, a ispod ništa. Sjetila sam se jednog penjališta na Jahorini (naravno za djecu, visine do nekih pet metara). Tu sam se uspjela popeti cijeli jedan metar. Plašim se visine, a stalno vodim borbe sa svojim strahovima. Vrijedilo je popeti se pogled ostavlja bez daha.

Untitled collage (1)
Primijetila sam da je sve obilježeno putokazima.: staze, vidikovci, penjališta, izvori, vila, odmarališta, ski staze, lovišta,,, sve osim ovoga.

IMG_20190209_121846
Dok smo posmatrali s glavnog puta učinilo nam se da je samo gomila daski čudno poredana. Tek kad smo prišli vidjeli smo da je to nešto poput improvizovanog lavirinta. Ima nekoliko ulaza i „slijepih ulica“. Nismo vidjeli nikakvo obilježje pored koje bi objasnio šta je u pitanju.

Smještaj
Kada počneš planirati putovanje tri dana prije polaska, shvatiš da su one poželjne destinacije (vezane za smještaj)rezervisane mjesec i po unaprijed. Još jednu stvar sam naučila. Kad guglaš smještaj na internetu obavezno obrati pažnju, je li cijena koju vidiš na ekranu po sobi ili po osobi. Vjerujte mi nije svejedno. Na Kozari su  dostupna četiri smještajna objekta: Bungalovi, Hotel Monument, Motel Bijele vode i Planinarski dom Kotlovača. Ovaj planinarski dom se otvara samo kada ima više od deset zainteresovanih osoba za smještaj.
Na kraju smo završili u etno selu BK Oaza, koje je udaljeno šesnaest kilometara od Mrakovice. I uopšte nije bilo loše. Jedina stvar na koju bih se možda požalila su kokoške. U neko doba noći probudile su me svojim kokodakanjem.

Kozaru zaista vrijedi posjetiti. Čak i ako vaša šetnja počne i završi u onom centralnom dijelu oko spomenika.
Kalendar dešavanja
Kozara je lijepa tokom cijele godine znam to dolazila sam i ranije. Nikada za vrijeme održavanja neke manifestacije. Eto prošlog vikenda održavala se manifestacija:
Zima na Kozari, održava se uvijek početkom februara. Čine je različita sportska i gastro takmičenja, uz mnogo zabavnog programa. A ja sam je zbog obaveza propustila.
Pozdrav proljeću manifestacija koja se održava u martu mjesecu. Otvara sezonu planinarenja okupljajući planinare i ljubitelje prirode.
Reli Mrakovica takođe u martu daje šansu vozačima da se oprobaju na nekategorisanim putevima.
4. Juli “Dan borca”. U organizaciji vlade RS okuplja više stotina građana. Na ceremoniji se polažu vijenci i odaje počast stradalim na ovom području u drugom svjetskom ratu.
Nekoliko dana u mjesecu avgustu rezervisano je za održavanje likovne kolonije Dr. Sreten Stojanović. Svi radovi koji nastanu u okviru ove manifestacije izlažu se u Galeriji u Prijedoru.
Septembar mjesec na Kozari okuplja poznate književnike i pjesnike na manifestaciji ”Književni susreti na Kozari”. Tom prilikom najboljim stvaraocima se uručuje nagrada “Skender Kulenović”
U septembru se održava i “Kozarski planinarski maraton”. Maraton je rekreativnog karaktera i okuplja planinare i ljubitelje prirode u zajedničkoj šetnji markiranim stazama.
Sezonu manifestacija u oktobru zatvara “Međunarodni kozarski MTB maraton”. Ovaj maraton okuplja bicikliste ljubitelje adrenalina i brdske vožnje na nepredvidivim stazama.

Za više fotografija posjetite FB stranicu

Ili Instagram

123


9 thoughts on “Kozara-jedna priča

  1. Povratni ping: Posjeti i osjeti Kozaru

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s