Dolina heroja-Sutjeska

Do sada sam uvijek mislila da je Sutjeska samo onaj muzej i plato oko spomenika iz Drugog svjetskog rata. Često bih kad putujem u Crnu Goru baš tu zastala da malo odmorim i napravim par fotografija. Sada znam Sutjeska nije samo to. Ona je mnogo više od toga…
Nije to samo posljednja prašuma u Evropi, iako se Perućica baš tamo nalazi. To nije samo ni najviši vrh u Bosni i Hercegovini iako je Maglić tu na 2386 metru nadmorske visine. Može mu se prići iz Nacionalnog parka Sutjeska. Nije to samo ni onaj vrletni kanjon koji je rijeka Sutjeska vjekovima usijecala. Ne čine ga samo lovišta Zelengore, ni ona glečerska jezera, vodopad…
Nacionalni park Sutjeska je mnogo više od toga. Izazov za planinare i alpiniste, posebna ljubav za ljubitelje prirode, uspomena na bitke iz istorije, oaza mira za sve posjetioce, prirodno stanište za rijetke biljke od kojih su mnoge endemske.  U njemu su nastanjene mnoge divlje životinje i riječne pastrmke. Krase ga spomenici zajedničke istorije.
Nacionalni park Sutjeska se prostire na dijelovima opština Gacko i Foča. Obuhvata zaštićeno područje Sutjeska,  prirodni rezervat Perućica, dijelove planina Volujak, Maglić i Zelengora. Pored Foče i Gacka zahvata dio teritorije Kalinovika.
U zimskom periodu veliki dio onoga što ovaj park nudi svojim posjetiocima nije dostupno.
Mi smo spletom okolnosti posjetili Sutjesku sredinom februara. Sreća da je prije polaska na put bio onaj niz od nekoliko savršeno proljetnih dana. Nisam se mogla oteti utisku koji su na mene ostavile okolne planine. Kako su samo bijele i strme. Snijeg je “ko nov”. Nije kao onaj na Romaniji zaprljan nekim sivim nijansama, vjerovatno od izduvnih gasova.
Velika je šteta (možda)što nije izgrađena infrastruktura do okolnih jezera i vidikovaca. Ne postoje magistralni putevi, samo šumski putevi i pješačke staze. Ove planine su bogate snijegom, a na njima ne postoje ski staze. Nekad su doduše postojale, ali sad ih nema. Pa opet lijepo je…

Untitled collage
Mnoge stvari iz turističke ponude nisu dostupne zimi, pa opet šetnja dolinom je osvježavajuća. Idealno je odmaralište za one avanturiste i ljubitelje skoro netaknute prirode. Voda je bistra i čista.

Untitled collage(1)
Ako ste jedan od onih Jugonostalgičara i ako imate sreće možete krenuti u avanturu kroz šumu u potrazi za grobom Save Kovačevića. Heroj iz drugog svjetskog rata sahranjen u šumi. Staza je obilježena i nemoguće se izgubiti. Ako se ipak plašite možete iznajmiti vodiča. Ljudi su ljubazni i ponosni. Rado pričaju o istoriji koja je ostavila tragove u njihovoj Dolini. Smijali smo se u povratku. Učinilo nam se da smo do groba išli sat vremena. Negdje na pola puta noge i koraci su nam se vidno smanjili…. Ali zato povratak kao da je trajao samo pola sata. 😀

Untitled collage(7)
U povratku su nam put presjekle tri srne. Uvijek telefon držim repetiran, ali nije mi pošlo za rukom da ih fotografišem. Poslije su nam mještani objasnili da su šume bogate raznim vrstama divljači.
Kažu da je 2600 registrovanih biljki sa velikim procentom onih endemski na lokalitetu ovog Nacionalnog parka. Kako reče jedan čovjek:
-Što ima biljki, ovdje je.

Untitled collage(2)
Osoblje koje je zaposleno u Upravi Nacionalnog parka spremno je otvoriti Spomen sobu posjetiocima. Svi murali na zidovima u Spomen sobi vraćeni su u prvobitno stanje, ali su sačuvane i fotografije da se vidi koliko je štete bilo nanijeto u proteklom ratu. Imena palih boraca ispisana na zidovima Spomen sobe su netaknuta. Pisana su na oba pisma.

Untitled collage(5)

Spomenik je izbijeljen.

Untitled collage(6)

Prošle godine klizište je odnijelo pola brda ispod spomenika. Uspjeli su da ga vrate, još samo da vrate i stepenište.

IMG_20190221_092503
Ono što me također oduševilo su rekonstrukcije. Radovi su u punom jeku ne bi li sve bilo spremno za početak sezone. Hoteli i smještajni objekti se renoviraju. Neki su doduše dostupni odmah, neki tek od maja.

Untitled collage(8)
Do sada nisam imala iskustva sa seoskim turizmom. Bila sam prilično skeptična kada sam vidjela turističku ponudu prenoćišta u Nacionalnom parku Sutjeska. Rezervisali smo smještaj u apartmanu Košuta. Iako vanjski izgled nije obećavao. Unutrašnjost i opremljenost apartmana me oduševila. Bilo je bolje opremljeno od nekih apartmana na crnogorskom primorju.

Untitled collage(9)
Turistička ponuda u ljetnom periodu:
Omladinski kamp je odmah tu pored sportsko rekreativnog centra. Kupalište sportsko rekreativnog centra nije moglo stati cijelo na fotografiju. Ogromno je, pravo malo jezero. Radi samo u ljetnom periodu. Negdje početkom juna bit će napunjeno vodom.

IMG_20190221_084748
Sportski tereni za košarku, fudbal, odbojku, rukomet, atletiku su uz kupalište. Idealno su mjesto za pripreme sportskih ekipa.

Untitled collage(3)
U ljetnom periodu moguće je iznajmiti bicikle i provozati se biciklističkim stazama.
Nacionalni park Sutjeska svojim posjetiocima nudi jednodnevne izlete do jezera Donje Bare i prašume Perućac. Brojne pješačke staze od kojih je najduža 22 kilometra.
Pojedine šetnje pješačkim stazama su rizične bez iskusnog vodiča. Staze vode do prelijepih vidikovaca, do vodopada Skakavac, prašume Perućac.
Još su nam rekli da u ljetnim mjesecima obavezno svratimo u katune na Prijevoru i probamo planinski sir i kajmak sa hljebom ispod sača.
Na Magliću da posjetimo Trnovačko jezero koje regionalno pripada Crnoju Gori. Omiljeno je sastajalište planinara i ljubitelja prirode.
Zelengora je atraktivna zbog svojih jezera i predivnog pogleda na okolne planinske vijence, kamp naselja, lovačke kuće i biciklističke staze.

Vidim ja moramo ponovo doći.

Kalendar dešavanja:
Nekoliko različitih manifestacija se održava na Sutjesci. Ako se tamo zadesite:
24 maja možete prisustvovati obilježavanju dana EUROPARC-a. Manifestacija na kojoj se promoviše značaj parkova i životnog okruženja.
5 juna obilježava se Međunarodni dan očuvanja životne sredine.
13 juna dan bitke na Sutjesci. Svečana atmosfera, polaganje vijenaca, odavanje počasti palim borcima.
28 juna planinarska akcija Vidovdanski uspon ana Maglić.
Parkovijada, održava se u junu. Okuplja zaposlene u nacionalnim parkovima BiH, Srbije, Crne Gore i dr. država.
U julu  Ferijalni savez organizuje “Kamp-prijateljstva”, i Ok fest sa bogatim muzičkim programom.
U avgustu ponovo planinarenje, ovaj put četverodnevni obilazak osam jezera Zelengore.

Više fotografija na FB stranici.

Ili na Instagramu

123


9 thoughts on “Dolina heroja-Sutjeska

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s