Ne dirajte mi rutine, i ne mijenjajte mi mišljenje

Nikad nisam bila u fazonu da moram o svemu razmišljati. Ma imam ja svoje mišljenje samo volim da ga sačuvam za sebe. Ne namećem ga i ne paradiram njim po društvenim mrežama.

Ne interesuje me mnogo od čega se šta finansira. Iako vidim da bih trebala biti zabrinuta. Nisam ja ta koja može nešto da promijeni. A vlast ko vlast. Ni jedna nam nije valjala. Osim možda one koja nije imala svoju priliku ili one koja je vremenom nestala. Ne mogu a da se ne zapitam:

Da je ostala da li bi bila dovoljno dobra. Ne bi sigurno. Još se nije rodio ko je narodu ugodio. Vlast odavno ne osjeća odgovornost. Samo mogućnost za pojedinca da na njoj zaradi.

Nisam ekspert za sve. Ni stručan selektor ,ili sudija.  Ja sam samo nijemi posmatrač zarobljen svojim manama.

Nisam nikada pućila usne. Doduše nemam šta ni da napučim.

Ne mogu da vjerujem da postoje oni koji očekuju blagoslov zato što šeruju ikone. A vidim da ih ima. Ne ljutite se što ne lajkujem i što ne prosljeđujem lančane poruke.

Želim da sačuvam mir u ovom svom mikrokosmosu. Da se vratim mojim rutinama. Ujutro poslije umivanja da popijem kavu. Provjerim mejlove, i pročitam horoskop. Nebitno jesam li sama ili sa prijateljima.

Nisam ovdje da bih nekog u dokolici zabavljala I kad mi pošalješ: „Slike su ti lijepe“ „Javi se“ „Super si“ „Smiješ li mi odgovoriti od supruga““ Piši mi“ „Javi se“…. Odgovor sigurno nećeš dobiti.

Odgovaram ja na poruke nepoznatim ljudima ako su u nekoj nedoumici. Ako im je pomoć potrebna. Posebno ako misle da bih ja mogla da im pomognem.

U nečijem dokoličarenju ne želim da učestvujem za to nemam vremena. Prije par sedmica sam se više od dva sata sa nepoznatim čovjekom dopisivala. U međuvremenu sam mu ime zaboravila. Njegovu poruku neću zaboraviti nikada:

„Hvala puno još jednom kamo sreće da smo svi tako humani. Da ne gledamo samo sebe. Još ste druge nacionalnosti, svaka Vam čast. Nekoga ne bi bilo briga i rekao bi ne znam“.

Svako od nas neka bude primjer nekome. U mom mikrosvemiru stanje redovno. Možda sam mala i nebitna. Možda ne postojim u ovom vremenu i prostoru. Možda sam samo statistika,,, ali koga briga?! To nije razlog da se predam. Da ni u čemu ne uživam.

Ne nemoj misliti da sam jedan od onih gurua. Neću da ti propovjedam „Misli pozitivno i bit ćeš sretan“. Misli šta hoćeš, al ne tjeraj me da mislim isto što i ti.

Ostavi moje misli meni. Pusti da spremam ručak od dvanest do tri. Poslije da malo prilegnem. Uveće u redovnu šetnju da odem.

Da uživam kad mi na semaforu kaže:

-Pusti mi ruku. Nisi slijepa. Narod nas gleda. Niko nikoga ne vodi, samo ti mene. Uvijek me nasmije. Pa šta ako se držimo za ruke. To što zajedno imamo skoro devedeset godina valjda nije neka prepreka.

Volim i šetnju po buticima. I onda kad sam sigurna da ništa neću kupiti. Nemam problem da probam sve ko neka ozbiljna mušterija. Jednom sam se tako zaglavila u majici par brojeva manjoj. Vidi on ja ne izlazim iz kabine pa proviri.

-Jel ti odgovara?

-Ma šuti pomagaj. Ne mogu da je skinem. Uzeo on i tegli onu majicu preko glave dok se ja izmičem. Jedva je skinusmo.

-UFFF.

-Hoćeš je kupit?!

-Daj ne zajebavaj me!!! I nema veze što ništa ne kupimo. Ne treba nam dokaz da smo sretni. Ništa što bi ponijeli u kesi ne bi bitnije uticalo na naše osjećaje.

Ne šaljite mi kataloge. Ja nisam od tih. Ja se za kupovinu spremim planirajući da bar dva sata u šetnji provedem. Nebitno jesu li to butici, tržni centri ili pijace. Kada kupujem hoću da probam, dodirnem, pomirišem, vidim da li se gužva, je li lako…. Kupovina je za mene ritual koji ne bih samo da „smandrljam“.

Volim svoje rutine. Ne želim da ih izgubim. Poštujem ja vaše poslove, ali ako ne pokazujem za to zanimanje NE SMARAJTE ME!

Zato ne dirajte moje rutine. One obične svakodnevne stvari. Možda su tebi dosadne, ali meni su trenutno sve.

 

 


20 thoughts on “Ne dirajte mi rutine, i ne mijenjajte mi mišljenje

 1. На жалост,добар део нас се одвојио од света полако,скоро неприметно за посматраче са стране. Квалитени људи које познајем говоре “не бих да сметам никоме” … Пожелим да пошаљем смс некоме или емаил…не бих да сметам… и тако,направисмо безброј малих космоса који лутају свемиром…

  Liked by 2 people

   1. Nije problem kad poneko zaluta u moj svemir. I ti si zalutao i zadržao se. Problem je kad pokuša svojom navalentnošću i zahtjevima da naruši atmosferu koja već vlada u njemu.

    Volim

 2. Baš dobro napisano. Kakve god bile rutine, one su naše. Baš te sitne ili krupne stvari koje nas obilježavaju i koje nam nitko ne može uzeti. Sviđale se nekom ili ne, trebamo ići svojim putem, biti svoji i biti sretni. Negdje sam jednom pročitao: “Kad se budeš odjednom htio svima dopasti, to je početak tvojeg kraja.” Veliki pozdrav i čuvaj svoje rutine. Baš zato i pratim kvalitetne tekstove.😀

  Liked by 1 osoba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s