Svi moji svjetovi

Dan I

-Brzo skuhaj tu kavu, nemam ja kad “čejfit”.
-Đe ćeš danas?
-Ako ti to kažem morat ću te ubiti!!!!
HAHAHAHAHA. Obje smo se nasmijale.
-Čuj majku ubiti? Šta je to da je sakriveno?
-Ma ništa! I tu se završi razgovor o mojim obavezama.

Nije bilo nikakve tajne. Samo što ja ne volim da objašnjavam. Ma iskrena da budem neke stvari koje mi se dešavaju i meni su neobjašnjive. Kao da sam cijeli život skuplja želje, nade iščekivanja i priželjkivanja,,,,, I onda jednog dana one sve su riješile da se ispunjavaju, Bez nekog objašnjivog reda ili hronologije. Samo se dešava… A ja u želji da ne propustim bilo šta padoh s noga tabanajući od jedne do druge neispunjene želje. I vidim da nisu sve one baš dobre. Ne kažu ljudi džaba “Ne daj Bože da ti se želje ostvare”. Al eto preživim, nešto naučim i idem dalje.

Dan II

Danas moram da požurim sa spremanjem ručka. U devet imam radionicu sa bubamaramo. U pitanju je cjelodnevni trening “Zdrav život i nepovoljno djelovanje holesterola na proljetno oprašivanje cvjetova”. Nije mi baš nešto do fitnesa, al hajde sad. Što se mora nije teško. Uostalom to bi moglo i meni koristiti. Ako uspijem ubjediti ove moje bubamare da se više kreću možda smanjim broj smrdibuba u plasteniku. Uostalom otkud ja znam kako svijet funkcioniše. Samo znam da nije bilo smrdibuba kad su bubamare bile fit i bez holesterola.

Dan III

Službeno vozilo sa diplomatskim tablicama parkiralo se u dvorištu.
-Evo me silazim. Dobar dan! Ti si poranio.!
-Ma bolje je krenuti malo ranije. Popit ćemo kavu negdje usput. Samo mi se potpiši na ovaj nalog. Ovdje! Pokaza mi na praznu liniju u dnu dokumenta. Šta će ti majke ti toliki kofer?
-Ma pusti. Volim da sam spremna za različite varijante. Da imam dovoljno i sportske odjeće i one malo elegantnije. Nikada ne znam u čemu ću se dobro osjećati. Nekad to zavisi i od ostalih učesnika. Volim da se uklopim,,, više već da štrčim. Nekad mi bude neprijatno kad sam na prijemu ili na koktelu. Svi su top dotjerani, a ja u farmerkama i majici. Nije teško biti spreman. Samo je kofer malo veći.
-Evo ti agenda.
-Šta nam je tema ovoga puta? “Veća upotreba kišobrana u borbi protiv globalnog zagrijavanja”. Zanimljivo, volim kad je tema zahvalna za istraživanja.

Dan IV

Danas nema zezanja. Moram ona četiri reda maline izašovit. valja pripremiti zemlju za sadnju. Ma posadit ću opet maline, ali vilamet. Ovaj miker nikako nije dobar na ovoj parceli. Danas nema hodanja ovo se mora iskrčiti i očistiti.

Dan V

-E možeš li molim te otići sutra do Trebinja. Tamo će biti održan seminar. Pravi se trogodišnji akcioni plan. Tema je “Zaštita poljskih cvjetova”. Seminar traje dva dana bit će ti lijepo ekipa je odlična.
-Ma može naravno. A već u glavi smišljam šta da spremam od hrane da im ostavim. Prvo ću da sastavim veliku šerpu čorbe. Nek se krčka dok spremim piletinu u bijelom sosu. A poslije ću i nekoliko jufki pite da razvučem. Kad god treba negdje da se pakujem spremam hranu ko za slavu. Sve to popakujem i zaledim. Tako da ovi moji nemaju problem oko spremanja. Samo izvade hranu i podgriju je. Nije da ne znaju kuvati svi su u stanju spremiti sve. Pa i hljeb ispeći. Samo ja ne želim da dođem u situaciju da mi neko od njih prebaci. “E dok ti hodaš i uživaš ja moram da ti kuham”.
-A kako da stignem do Trebinja???? Odavde nema direktnog autobusa. Ima iz Sarajeva. Ali kako da dođem do Sarajeva. Morat ću ranije ustati da se nekako prebacim do Milića. Pa onda do Sarajeva. OOOO Bože pa to je skoro cijeli dan vozanja.

Dan VI

Polako pratite plavu nit. Ovdje provuci, zategni, tu iza zareza,,, ovdje nametni. Moraš pincetom polako uvući iglu. Je li svima jasno????
-Jebo te ništa mi nije jasno!!! I ništa ne vidim. Vidim na crtežu isprepletene linije u četiri različite boje. Ali da ih upratim ovako samo nišaneći okom,,, nema šanse!!! Meni treba bar jedan dan vježbanja. Mada priznajem na taj dan dobro bi mi došlo i nekoliko tutorijala da odgledam. I da ih zaustavim svaki put kad dođem u nedoumicu. Kud sad sa koncem???? Idući mjesec će biti modna revija. I ko zna možda će baš ova moja suknjica prošetati modnom pistom. Ma šetala ne šetala bit će to prilika da prvi put budem iza kulisa na jednom takvom događaju.

Dan VII

Ufff!!! Opet frka panika. Moram do podne da spremim ručak i da prekopam salatu i luk. Poslije ručka je radionica o provođenju “Zakona o zatvaranju rupa i tajnih prolaza u pravnom sistemu BiH”. Ovom se moram baš posvetiti. Ima puno pravnih akata. A s obzirom na činjenicu da nisam pravnik već tehničar imat ću više problema na grupnim vježbama. Dakle koncentraciju podesiti na maksimum. Al prvo bašta i kopanje.

Dan VIII

Danas sam opet ranjena. Bocka me vunena deka po nogama. Jeste novembar, al djeca se moraju naučiti doktorskim zahvatima. Danas sam plastična lutka. Mada samoj sebi više ličim na lutku na naduvavanje. Jedva suzdržavam smijeh dok se raspravljaju. Ozbiljna je debata u pitanju. Kako da saniraju moje rane? Odavno se nije vježbalo, pa se i zaboravilo.
-Diži joj ruke! Diži joj noge! Čekaj da joj nogu zamotamo!!!!
A ja od smijeha ne mogu dalje… Uzmem telefon,,, situacija je savršena za instagram storije.

Dan IX

-Koliko je poručeno?
-120 kg prve klase i 30 kg druge.
-Odoh odmah u plastenik da berem. Nemam šta da čekam. ponesi još jednu kantu i hajde dole da iznosiš. Da ne izlazim svaki čas iz reda. Polomit ću sve paprike. Nabrat ćemo dvoja kolica pa ćemo to izvagati. Lakše mi se tako orjentisati. Al trebat će nam više od dva sata dok spremimo porudžbine. Jebem ti papriku,,, al dobro je nek ide samo da ne propada.

Dan X

Ovo je posebno mjesto. Jedno od najposebnijih mjesta na svijetu. Toliko je posebno da je nepromijenjeno decenijama, a možda i vjekovima. Posebno je,,, ali je nepoznato!!! Skoro da niko ne zna za njega.
-Možeš li ti da napišeš nešto o ovome? Hoćeš li imati vremena?
-Izvini, al ne bih da obećavam!!! Do nedelje imam da napišem 2756 rečenica. U ponedeljak odoh na put.
-Kad god možeš!!! Kad se vratiš! Priča neće biti bajata.
-Dobro onda kad se vratim al ništa ne obećavam.

Dan XI

-Šta će ti opet kofer? Gdje ćeš sad?
-EH, sutra je konferencija o “Pisanju kvalitetnih naslova” koji će mi donijeti još čitatelja na blogu. A već prekosutra je diskusija na temu pisanje fb statusa ili ti “Kako u par koraka prijeći put od polupismenog “šeratora” citata srceparajućeg sadržaja do političkog analitičara balkanskih neprilika”.
-I tebe zvali???
-A štaš!!! Možda im je zafalilo učesnika.

Dan XII

Desnom rukom dohvatim telefon sa stola i isključim alarm. Hoću li ikad da se naspavam. Bože šta je danas u planu???? Da bacim đubre po njivi ili da “zavrnem” još koji šraf na mašini za održavanje balansa u svemiru. AAAA kad ću da naučim da crtammmm. Opet nemam vremena.


8 thoughts on “Svi moji svjetovi

  1. Velikom brzinom pročitah ovih tvojih dvanaest dana i ženo kao da ih s tobom proživjeh. Umorih se!!! Ussspppooorriiiiii malo! A da li to na današnjem vremenu može? Danas, ako si spor – mrtav si! Primjećuje se da znaš i uživati u ovoj brzini. Život je pun izazova i zato draga moja furaj samo naprijed brzinom koju možeš podnijeti! Sretno u svim tvojim svjetovima!!!

    Liked by 1 osoba

  2. Uff, moram nauciti sporije citati. Posteno se umorih skacuci od jednog seminara na drugi, branja paprika, sadjenja malina i jos puno drugog posla. Odoh da popijem jutarnju kafu da mi se razmanta u glavi i posteno se odmoriti ko crnogorci 🙂
    Svaka cast za energiju koju posedujes.

    Liked by 1 osoba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s