Muvanje statističkim podacima, i ponešto o mikroprevarama

Pila je kavu u polupraznom restoranu. Između gustih oblaka dima posmatrala je starijeg gospodina. On je polako išao između stolova, i okretao . Izgledao je kao da traži nekoga. Bilo je tu još samo par klinaca iz obližnje škole. Vjerovatno su pobjegli sa časa.

Djelovao joj je ko penzoner, koji je odsjeo u obližnjem hotelu zbog rekreacije. A onda je zastao.! Primijetio je i on nju. Shvatila je da će da joj se obrati. Nije voljela prazne priče. Posebno ne, sa osobama koje ne poznaje. Prilazio joj je sa očiglednom namjerom, samo još uvijek nije ni slutila kakvom..

Nije znala ko je, pa se trudila da njeni odgovori budu ljubazni. Ubrzo je saznao da je udata, da ima nekoliko djece i da je nezaposlena. Bio je najmanje dvadeset godina stariji. Zato je i odlučila da odgovori na njegova pitanja. Nije željela biti prestroga mada djelovao je ko da ima više i od sedamdeset godina. To bi na onih dvadeset bilo bar još deset dodatnih godina. Njen otac je izgledao ko momčić prema njemu. Oči su mu zasijale nekim čudnim sjajem dok je ona strpljivo odgovarala na njegova pitanja. Pitala se u sebi čemu ovaj razgovor?!!!

-Želiš li da radiš u Opštini???? Pitao je iznenada.

-Ne!!!! Odgovori brzo. O Bože šta me snađe, pomisli uznemireno!!!

-Zašto? Ja poznajem neke ljude. To se može srediti.

-Zato što sam normalna!!! I želim da ostanem normalna! Mislila je u sebi. Nije normalno a sigurno ni moguće da neko samo tako ponudi jedan takav posao. Sad kad joj se to desilo zapitala se:
Je li to stvarno????

Naravno da nije bilo stvarno.! U pitanju je bilo samo muvanje. On je izgleda bio jedan od onih okorjelih stoličara. Decenijama se povlačio po direktorskim stolicama i komisijama. Ovakvi poput njega su valjda i zaslužni što su sekretarice izašle na loš glas.
Prvi put joj se učini da može razumjeti one djevojčice koje pristanu na sve zarad neke iluzije. Kako li samo njima izgledaju ovakve ponude? Bez obzira na godine i iskustvo u jednoj sekundi i ona se zapitala:

Da li je ovo pitanje ozbiljno? Već u sljedećoj se otrijeznila i namirisala muvanje.

Sjetila se, koliko su joj puta samo rekli da nema ambicije jer se eto nije izborila za sebe. Imala ih je naravno. I više već što je potrebno. Samo nije željela ništa po svaku cijenu. Prepoznavala je ovakve razgovore i redovno ih izbjegavala.

U prvi mah dok ga je gledala pomislila je da su mu lopata i grobno mjesto bliži od bilo kakve avanture. Nije bila u godinama kada bi se samo uplašila i pobjegla. Znala je da je ona ta koja odlučuje šta će se sljedeće desiti!

A on nije odustajao… Učinila mu se ko lak plijen. Još nezaposlena djelovala je kao siguran ulov.

Ispriča joj na brzinu o ovim američkim istraživanjima… Naime dokazano je da preljuba učvršćuje brak!! Da u braku nestane ono nešto što izaziva adrenalinsku privlačnost prije braka. Posmatrala je tamnu fleku na njegovoj bijeloj košulji, tokom ovog besmislenog monologa. Shvatila je da je ova priča samo zamara.

Nije još željela da ode. Imala je skoro četrdeset godina i do sad je niko nije muvo statističkim podatcima. Nije ni kavu popila. Baš je briga nek ide on. Izvadi još jednu cigaretu. Na šta on skoči sa stolice. Dohvati džepove vjerovatno tražeći upaljač. Kad ga ne nađe otrgnu onaj iz njene ruke.

Koliko grubosti ne bi li pokazao manire, mislila je.! Valjda su to potezi očajnika ili očajnički potezi. Đavo će ga znat!

-Vjerujem ja vama, promucala je sad već iznervirano, i popi onu kavu. Znam da su Ameri najažurniji u tim istraživanjima! Znam da ih uglavnom provode na nama sitnim narodima. Al,,, ne bih ja baš da budem dio te njihove statistike.

-A je l’ znate šta je mikroprevara?!!! To ne može uticati na vaš život! Nije odustajao. Ustala je da ode, ustade i on za njom. Očigledno nije bilo drugog plijena na vidiku. Nju je posmatrao ko skoro ulovljenu.

-Znate sama činjenica da nešto traje samo par minuta dovoljna je da zanemarimo ili zaboravimo, to što se desilo? Možda se nije ni desilo!!! To je kao kad poželite da se desi! Svako je u situaciji da odluči za sebe.

-Ma jedi go*** čovječe.. Ova scena učini joj se najjadnijim muvanjem do sada.

A vi, šta kažete? Koje je to po vama najjadnije muvanje za koje ste čuli ikada?


10 thoughts on “Muvanje statističkim podacima, i ponešto o mikroprevarama

  1. Nikada me niko nije muvao sa tim rečenicama o poslu i mikroprevarama. Muvali su me sa onim klasičnim rečima, opštim rečenicama a ukoliko bi taj neko slučajno imao moj broj telefona dobijala bih SMS poruke sa romantičnim pesmicama i cvetićima..Takav način muvanja mi se ne dopada, a nije mi se svideo i način muvanja u ovoj priči-poučna je priča.

    Liked by 1 osoba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s