Par koraka od obične do žene u trendu (monolog)

Savremene žene, vode računa o sebi. Zdravo se hrane, zaposlene su, dotjerane, intelektualke su, doprinose razvoju svoje zajednice, ponekad su pomalo depresivne od raznih stresova i brzog života. I moraju sve da zabilježe na fotografijama.

Pročitala sam negdje da masnoća ubija i ne pržim više ništa na masti. Od jučer samo zdravo se hranim. Onda pročitam ulje nije zdravo! Kažu najbolje je palmino. Ma jedva sam ga našla. Nema kod nas da se kupi, a kad ga nađoh ono preko deset maraka. Bi mi žao da pržim na njemu, ostavim ga samo za salatu.

Ulje je to, pomislim. Ne može to bit zdravo. Ako nije zdrava mast, ni kokosovo ulje, ni rafinisano,,, nije vala ni ovo palmino bolje.
Palme rastu na plaži. A tamo je najviše smeća. Najbolje je meni da jedem termički neobrađenu hranu.

-Al kako da se najedem??! Znam kupit ću mlijeko.
Samo neću ono punomasno da se ne udebljam. Uzet ću ono sa najmanje mliječnih masti. I kupim ono sa jedan posto,,, nema manje! Otvorim da se napijem.

-Jebo te ono voda samo bijela!!!

Čujem od drugarice “sad” je najbolje mlijeko od oraha. Samo, i orasi su skupi!!! Daš pare, a vamo jedva čašu mlijeka nacijedih. Za to para mogla sam deset litara kupit.
Ma neću još da priznam, al vidim da je mnogo jeftinije i ukusnije preskočiti zdravu hranu.

Jučer mi čojek došo sa posla,, poludio!!! Za ručak bile sjemenke i musli.
Sto sreća pa je nako tolerantan!! Razbio mi samo one zdjele sa sjemenkama. Jesam poslije morala usisavat. Al meni riječ nije reko!

Jes da je mene gađo onim zdjelama. Al cvrc!!!
Ne zna taj nišanit. Ni u vojsci nije znao. Kad je on puco kaže vazda je neki vjetar duvo pa mu zanosio metak ustranu.

Mislim htjela bi ja ko sav normalan svijet kupovat kvalitetne stvari i radit. Ako ikako može u kancelariji. Al nema više kancelarijskih poslova. Svi zauzeti! A sad da idem u fabriku, prodavnicu ili pekaru… Ma ne pada mi na pamet. Tamo se od jutra do jutra radi, a plata taman da sedam dana pijem orahovo mlijeko, jedem musli i palmino ulje. A i to mi nije nešto!!

Ovo sa hranom nekako ću istrpit. Nema tu ni mnogo spremanja ni zezanja oko kuvanja.
Al nisam ja za fizičke poslove,,,, više sam za one prefinjene. Samo nema ih trenutno na stanju.

Taman sam mislila da sam prošla onaj prvi stepen prefinjenosti, o poslu nisam dalje razmišljala, kad vidim da nisam depresivna!!!!

Ma jesam ljudi kako nisam!! Ovako gladna od depresije pojedoh đačić onih sjemenki. Mogla sam golubove na Čaršiji mjesec dana hranit. Kad eto prilike!!! Dođe slava rekoh sebi to je pravo vrijeme da pokažem šta sve ne jedem i koliko sam depresivna. Nolki narod,,, to samo dolazi…

Kad Đavola!!!! Ubaci se tu jedan profesor u priču. A on je pametan.!!! Pa profesor je… Reče mi:
-Aaaa pa ne možete vi biti depresivni!!! To samo mi intelektualci možemo. Izvinjavam se gospođo, uz dužno poštovanje nemate vi te probleme ko mi intelektualci!!!! Tu padoh ko roletna! Pomislim ja u sebi:

Ma kupit ću i ja diplomu, i bit ću depresivna!! Bolje mi je to već da mi kažu da sam luda. Kako skontah iz njegove priče depresija je samo za učene glave. Mi srednji i osrednji možemo bit samo ludi. E neš ga materi! Sutra pravac Univerztitet u Prokosu. Ima da je kupim pa kad bi kredit digla.

Sljedeća faza, moram da pokažem i dokažem da sam intelektualka??? Nije baš da mi se nešto čita. Nemam ja puno vremena. A brate ko će sjedit i gledat u onu knjigu kad vamo život prolazi.

Miljana pocjepala ugovor oče da izađe iz Zadruge,,,, a ja da čitam!! Ma ništa otiču do biblioteke, uzet koju knjigu skuhat kavu uslikat, i objavit na fejsu.
Za svaki slučaj pročitat ću kratak sadržaj. Ako bi me ko pito o čemu se radi. Ili ću reč da mi je bila toliko naporna da je nisam mogla pročitat do kraja.

Ni sa šminkom nije išlo tako lako. Dva dana sam guglala kako se to šminka i crtaju obrve. Šta je prajmer i kojim redosljedom se sve ono “namala” na lice. Savladah nekako.
Jes da mi je lice od onih obrva izgledalo zločesto, al nema veze.

Čini mi se da sve radim kako treba, a opet ko da nešto ne štima. Trudim se i trudim a opet sam osrednja.

Vidim ja na društvenim mrežama kako se drugi ponašaju. Na fejsu svi su dobri, predobri. Na instagramu svi sretni, presretni. Na tviteru svi pametni, prepametni,,, jebote mislioci. Reko, tu se neću ni gurat.

Ja ću na fejs tamo mi je najviše drugara. Znači bit ću predobra. Ne samo sebi, porodici i okolini,,,, već cijelom svijetu!!!
Rekoh sebi, borit ću se za mir u svijetu. Jer šta su ovi svakodnevni problemi u odnosu na to???

Daleko sam od manekenskog stasa, ili političkog života. Jedini način da se bavim ovim pitanjima je da odem u neku nevladinu organizaciju. Odem u jednu, bore se da sačuvaju pse.
-Mante me se ljudi, nije meni do kerova. Ja bi da se borim za mir u svijetu.

U drugoj čuvaju okolinu.
-AAAAAAA Ma nisam ja došla da pospremam igralište, već da se borim za mir u svijetu. Rekoh im prilično iznervirana i odem.

U trećoj se bore protiv režima.
Ma nisu normalni! Još treba da navučem kakve batine, il zatvora. Vidim ja neće bit lako ubijediti druge da sam dobra i predobra. Kažem sama sebi:

-Aj ti kući! Ima brate na fejsu onih sličica koje pokazuju da sam dobra, pametna, da se molim Bogu i polako samo da ih štancam!!! Svaku humanitarnu akciju ne samo da ću da lajkujem,,, ima i da je podjelim. Pa ako ne mogu da dam pare bar da narod vidi da to treba. I da mislim da treba!!

I tako sad slikam knjige i kavu. Šerujem molitve i ikone. Pozivam ljude da učestvuju u humanitarnim akcijama.

Na kraju priče “misija kompletna”, a ja ko da sam opet na početku. Ko da sam se nekako vratila na onu tačku iz koje sam krenula. Evo i glava me zabolila od svega!


13 thoughts on “Par koraka od obične do žene u trendu (monolog)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s