Danas će biti sjajan dan

“Danas će biti sjajan dan. Ma šta da se desi, ja ću u svemu pronaći dobro. Ma šta da se desi, uradit ću ispravnu stvar. Ma šta da se desi, DALA SAM SVE OD SEBE. Danas, daću sve od sebe, a sutra ću biti još bolja.
Iskoristi svaki trenutak. Živi nasmijano i VJERUJ da zaslužuješ sjajan život. I na kraju: KRENI U POBJEDU I BUDI SRETNA! Ponavljajte u sebi ovu mantru svakog jutra.”

Iščupa slušalice iz ušiju, pokupi jaknu i torbu sa stolice, i izađe. Danas će biti sjajan dan, ponavljala je riječi sa snimka. Nije znala tačno šta će to biti sjajno… U njenom životu nije bilo puno iznenađenja. Buđenje u šest, kafa u prolazu. Posao svaki dan isti.
Otvorila bi kiosk, iznijela novine i police sa grickalicama. Onda bi sjela… I ništa se nije dešavalo. Neko bi nešto kupio. Neko bi dopunio kredit na mobtelu. Nekad bi je neko pitao koliko je sati… I to je bilo sve.! Ali željela je da vjeruje! Ne vjerovala je… Ako bude sumnjala omanut će opet negdje.
Kad je završila sa izlaganjem robe poručila je kavu u obližnjem kafiću. Ona prva bila je da progleda, u ovoj drugoj je tek uživala. Ispred kioska je stajao dječak. Imao je oko desetak godina. Već je primijetila da djecu privlači šarenilo fotografija i novinskih naslova. Znala je da nije mušterija. Davno bi prišao da jeste.
Prinese šoljicu da otpije malo kafe, a on kao da je samo to čekao. Potrča, zgrabi dva čipsa i nekoliko novina nestajući iza zgrada. Skočila je sa stolice sa namjerom da ga spriječi. Ona kafa joj se prosu po majici i bijelim pantalonama. Malo se i opekla po nozi. Čim je osjetila bol od opekotine nije više gledala za djetetom. Zgrabila je vodu i vlažne maramice pokušavajući da se dovede u red.
-Eto para!!!! Podiže glavu, ispred nje je stajala starija gospođa.
-Kod nas tako kad se prospe kava kažu dobitak. Eto para!!! Ja bi samo da dopunim telefon. Izdiktira joj broj ne osvrćući se na njenu nezgodu.
“Ma šta da se desi ja ću u svemu pronaći dobro.” Pade joj na pamet dio jutrošnje mantre.

Nema veze što je mali lopov pokupio robu u vrijednosti njene dnevnice. Pusti dnevnicu, evo para. Pa prosula je kavu! To valjda nešto znači… Značilo je do sada!!!??
Malo je dovela u red i sebe i pult na kom je još uvijek stajala šoljica od kafe. Zvuk poruke automatski je natjera da sjedne. Bila je to Ana. Nisu se vidjele mjesecima. Jučer je doputovala. Doći će da je posjeti. Mora nešto da spremi za ručak, pa i kolače.! Odmah se bacila u razmišljanje. Nije imala dovoljno novca na raspolaganju. Pola kile krompira i dva pileća bataka mogu proći ko pristojan ručak. A kolač…. nije mogla da ga kupi. Morala je nešto napraviti…Znala je da ih Ana obožava. Samo šta??! Šampita!!! Imala je dovoljno jaja i šećera. Cigare će uzet iz kioska nek joj odbije od plate. Otegnut će se ovo do plate tek je dvadeset drugi. I kad je dobije hmmmm…
Mislit će o tome sutra! Smjena joj je bila skoro gotova.
Brzo izbroji novac iz kase. Upisa ukradene stvari u manjak koji će svakako njoj da se odbije od plate, i požuri kući. Imala je skoro tri sata na raspolaganju. Mehanički, paralelno je spremala ručak, mutila kolač i pospremala kuću. Na sve strane frcalo je ulje, šlag i odjeća….. Taman je i sebe “pospremila” kad se Ana pojavila na vratima.

Činilo se da je sve ko nekad. Da se ništa nije promijenilo,,, a opet ko da joj je nešto nedostajalo. Pričale su o svemu ko i prije. Samo ko da su nekako bile duže i tiše pauze između dvije teme. Vrijeme koje ih je razdvajalo ko da se ispriječilo među njima. Nije željela da vjeruje u to… ali je osjećala. Već joj je dosadio ovaj neprijatan osjećaj ustade sa namjerom da isjeće parče kolače ne bi li i ona prije otišla. Otvorila je vrata frižidera i zamalo se onesvijestila. Onaj šlag se ko pjena od sapunice napola istopio. Brzo zatvori vrata, da Ana ne primijeti. Ponovo ih polako otvori i pokuša nožem isjeći bar sa sredine donekle pristojno parče kolača, a onaj šlag kad osjeti nož samo se još više povuče prema ivicama tepsije… Ništa od ovoga. Zatvori frižider i okrene se.
-Izvini Ana, nemam ništa slatko. Na dijeti sam. Ma ni šećer više ne držim u kući da ne dođem u iskušenje.
-Ne brini. I ja sam počela izbjegavati slatkiše. Nije joj baš povjerovala. Smetalo joj je njeno prisustvo. Izgleda da se previše navikla na samoću. Sreća ubrzo se pozdraviše i ona ode.
“Ma šta da se desi, DALA SAM SVE OD SEBE. Danas, daću sve od sebe, a sutra ću biti još bolja”. Zvonilo joj je u glavi.
-E vala sam se danas baš proslavila. Bolje da sam od jutros bila na dijeti. Ne bi se bar ovoliko smorila. Izvadi onu tepsiju i tužno pogleda ostatke šlaga na patišpanji.
Ukusno je iako izgleda ko prljava spužva.
“Danas je bio sjajan dan”,,, jebo me dan! Izgleda da sam i za ovo bacila pare. Džaba ja ovo ponavljam kad mi se ništa ne diže!! Motivacija ravna linija. Konstantno na nuli.
Kažu da motivacija ne traje dugo. Pa, ne traje ni kupanje, zato ga i preporučuju svakodnevno.“Neuspjeh nije važan, važno je kako ste ga prevazišli”
-Ma prevazišla sam ga,, dabogda da zaspem! Pomisli i leže u krevet. Probudila se sa glavoboljom i bolom u želudcu. Pretjerala je sinoć sa šampitom. Ko da je samu sebe ubjeđivala da je stvarno dobra. I tako jela… i jela…
-Ufffff Mora se spremiti za poso. Nema više ni cigara. Mora manje da puši, a više da ponavlja ove motivacione mantre. Neće gipsani lavovi sami od sebe niknuti.
“Živi nasmijano i VJERUJ da zaslužuješ sjajan život. I na kraju: KRENI U POBJEDU I BUDI SRETNA!”. Odzvanjalo joj je u ušima dok je izlazila iz stana.


16 thoughts on “Danas će biti sjajan dan

 1. Odlična priča. Otprilike su mi se izdešavale sve ove stvari, od posla u kiosku, krađe, pa do neuspjele šampite. Osim što sam godinama vjerovala u to dobro i zaista bila pozitivna stalno odgurujući probleme, pa sam završila na anksioliticima i antidepresivima. U suštini, ako se stalno trudiš da budeš pozitivan, i to je ravna linija. A život je mešavina dobrog i lošeg kako god da okreneš.

  Liked by 5 people

  1. Lično mislim da je sve u prihvatanju. Prihvatiš svaki problem kao nužno zlo koje će se prije ili poslije ipak desiti, a ne kao smak svijeta. Život jeste ciklična smjena dobrih i loših situacija. Namjerno sam pobrojala obične stvari koje se dese svakom čovjeku.

   Liked by 1 osoba

 2. prisilne pozitivne misli… hm… samo još jedna izmišljotina da se osjećamo još krivljima za sve što nam se događa, jer ako nisi u stanju pozitivno misliti, e, pa, tko ti je kriv! zato je priča odlična!

  Liked by 5 people

 3. Priča je odlična. Eto šta se dešava kad neko mnogo veruje lajf koučevima iliti životnim trenerima….i toga ima u stvarnosti, sve ove situacije su moguće..
  Usput, i ja sam davno radila u kiosku, ali par meseci..na sreću..

  Liked by 1 osoba

 4. Imam svoje razloge zašto ne slušam motivacione govore. Elem,na fejsbuku pre par godina pojavio se motivacioni govornik,pun saveta. I krenuše lajkovi,komentari…kako to ide. Provalili smo da klinac ima 15 godina,ali nismo se mešali,jer bi nas napali. Jedne noći,između ponoći i jutra motivator objavi status “Pijem da zaboravim” jedna mudra teta mu je napisala ” A šta da zaboraviš lebac ti poljubim,tablicu množenja” i nestao je vrlo brzo.

  Liked by 2 people

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s