Ono što možda niste znali o volonterima

Nedavno sam ispod jedne objave na portalu pročitala negativne komentare upućene volonterima. Medicinski radnici, vatrogasci, komunalci, trgovci prevoznici ničim izazvano preko noći postali su heroji. Ne zato što su to htjeli. Samo su nastavili raditi svoj posao koji se zbog okolnosti donekle promjenio.

Volonteri nisu bili plaćeni za poslove koje su obavljali. Niko ih nije angažovao. Sami su se prijavili iz želje da pomognu. Niko od svoje okoline nije tražio redovne aplauze. Nisu tražili ništa u znak zahvalnosti. Sasvim sigurno nisu zaslužili ni da ih neko javno ispljuje!!!

Ko su ustvari volonteri?

Po definiciji to su oni koji besplatno obavljaju neku službu zbog entuzijazma, svoga stručnog usavršavanja ili sticanja radnog staža. Tom riječju obično se označavaju osobe koje dobrovoljno rade u vjerskim, humanitarnim, socijalnim te nevladinim organizacijama. Po zakonu volonteri bi trebali imati pravo na nadoknadu putnih troškova i pravo na topli obrok. Kod nas u BiH to nije uvijek tako.

Ne može svako biti volonter i volontirati. 

Da bi vas neko pustio blizu. Dopustio vam da uđete u firmu ili organizaciju, da ih predstavljate na bilo kom pa i najbanalnijem događaju morate posjedovati određene karakterne osobine. Prije svega morate biti pouzdani, dovoljno inteligentni da se uključite u njihov rad. Spremni da se odreknete slobodnog vremena, zapostavite porodicu, ostanete bezbroj puta bez ručka,,, u zamjenu za ništa. Ako se nekad i desi da volonter dobije honorar,  to je sitno i ne može se porediti sa njihovim uloženim trudom i vremenom.

Svako može volontirati.

Nije to baš uvijek tačno, ali u kriznim situacijama kao što je bila ova za vrijeme pandemije svako je dobio priliku da se prijavi i da doprinos društvu i zajednici u kojoj živi. Prije nego što uputite jedan negativan komentar volonterima zapitajte se:

„Jeste li bili spremni krajem marta da za nekog komšiju stojite u redu ispred banke, ili odete do apoteke i prodavnice? Jeste li bili spremni istovarati kamione pristigle pomoći. Nositi vreće brašna i pakete sa hranom kilometrima???” Tako omogućiti da pomoć stigne do onih kojima je namijenjena.

Volonteri nisu samo nezaposlene osobe.

Mnogi volonteri su zaposleni. Uzimaju izlaz sa posla, zapostavljaju svoje obaveze, kasne sa završavanjem radnih zadataka ne bi li dali svoj doprinos.

Više od deset godina sam volonterka. Danima mi se po glavi motaju ti negativni komentari, ne daju mi mira. Kolo sreće se okreće. Izgleda ponovo će biti potrebna pomoć volontera. Neki će zbog negativnih kritika možda odustati od volontiranja. A onima koji misle da će volontirajući nešto „ućariti” ovo može biti prava prilika. Ne oklijevajte da se prijavite i pomažete. Vjerujte bolji je osjećaj od posmatranja iz ćoška i osuđivanja.


10 thoughts on “Ono što možda niste znali o volonterima

 1. Fenomenalan tekst i veoma mi je drago što si sve objasnila! Ne znam ko su ti koji su u stanju osuđivati bilo koga ko ulaže vreme i trud, a zauzvrat ne dobija naknadu, ali očito imaju neki žešći problem sa sobom! Možda upravo to što oni nisu u stanju pokazati nešto dobro iz sebe ili od sebe! Pozdrav, Stano ❤️❤️❤️

  Liked by 3 people

  1. Pretpostavljam da svako polazi od sebe. Vjerovatno oni nisu spremni “gubiti vrijeme” a kada nekoga vide previše puta u žiži dešavanja donesu određene zaključke. Svako je pametan na svoj način. U njihovoj glavi niko ne bi radio ništa ako od toga nema neke velike koristi.

   Liked by 1 osoba

 2. Slicno je bilo i sa OR Akcije. Negativci su pricali da idemo da radimo za patike i majice. Volontiranje je dobra stvar ali ipak trebalo bi svako da razmisli pre nogo se prijavi, dali bi imali korist od njega. Nije samo da se prijavi pa da se saplicu od njega.
  Pozdrav, nismo ni sumnjali da si volontirala.

  Liked by 1 osoba

   1. ja volontiram godinama za biciklizam.nije mi teško za viši cilj. kao klinka volontirala sam u radiju.ispekla novinarski zanat. mislim da su danas fantastične mogućnosti za mlade volontere,posebno one koje se giču odlaska u mnoge zemlje sveza.svašta se nauči i budeš koristan.malo li je.uzgred moje radisko volontiranje se jako isplatilo…honorarno sam radila u rts samo godinu ipo dana..mnoginovinari godinama ne ostvre stalan angažman.ja sam dobila stalan posao koji sam radila celu deceniju…ničeg ne bi bilo da ne bi mog radio Srema u Rumi…prvi intervjui.. Riblja čorba sa sve Bajagom i Džoni Štulić sa sve Azrom.

    Liked by 1 osoba

   2. Vjerujem, volontiranje ima svoje prednosti, mada se to sad mnogo razlikuje. Pogotovo u BiH, mnogi volonteri nisu nigdje zavedeni niti imaju volonterske knjižice tako da ne mogu ostvariti nikakve pogodnosti.

    Volim

 3. Divan tekst. Sve što neko radi, a što je nesebično i u svrhu doprinosa i pomoći drugim ljudima, nikako nije za osudu i negativne komentare, već naprotiv. Za takve ljude imam samo riječi hvale, jer rade, a ne očekuju ništa za uzvrat. Sama činjenica da su nekoke pomogli im je dovoljna. Sjajno napisano.❤️

  Liked by 1 osoba

 4. Zbog zdravlja ne mogu da budem volonter ali ih podržavam 100 posto.

  Sada bih, ako mi ne zameriš ispričala kratku crticu vezanu za volontere i rad volontera.

  Moj brat od ujaka došao je krajem 1993.godine da stanuje kod nas, dok ne nađe posao i neki stan. Sa diplomom građevinskog inženjera i ocenama 10, išao je u nekoliko preduzeća koja su tada postojala.
  U roku od 4 dana dobio je posao u poznatoj građ.firmi koja više ne postoji.
  Jednostavno je tražio prijem kod nekoga u kadrovskoj službi i rekao da želi da volontira. Volontirao je manje od 6 meseci, Dobio je stalan posao.

  Danas živi u Rusiji i direktor je na nekom gradilištu..mislim da prima volontere 🙂

  Ova priča nema veze sa našim trenutnim stanjem- epidemijom kovida19 ali verujem da može da motiviše druge da budu volonteri. Da ne beže od posla iako ne primaju platu.

  Liked by 1 osoba

  1. Priča je odlična i u pravu si nema veze sa trenutnom situacijom. Treba istači ipak da volontiranjem sebi otvaraš mnoga vrata, stičeš nova znanja i pružaju ti se nove prilike. Pa ako i nema novca, život je mnogo ispunjeniji.

   Liked by 1 osoba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s