“Kad si gladan nisi sav svoj”

Napomena: Priča je inspirisana rečenicama koje često čujem u prolazu. Svaka sličnost sa mnom je sasvim slučajna.

„Čekaj da je samo malo na sredini podignem!”
„Nećeš uspjeti ja sam je dizala dva sata ili je previše ili mi jedna strana padne. Zato sam i stavila kačket da se ne vidi da su nejednake”
„Dobro ti i ne možeš dok promijeniš ruku, pa kontra odraz u ogledalu,,, ja mogu i vaservagu da stavim. Samo se ti opusti.”
„Hajde nemoj da ih lijepiš nacrtaj ih. Duže će mi bit. Neće me bit strah ni da đuskam. Znaš nekad kad se znojim desi se da se odlijepe na ćoškovima.”

„Namjesti se i pa da počnemo!” Pažljivo je crtala tačkice na mom čelu i označavala liniju obrva. Odavno nisam čupale obrve. Nije to više bilo tako fensi. Ove nacrtane mnogo više su mi se dopadale. A nije bilo straha ni da usput otpadnu.

„EEEE nisam ti ja ko ove ostale. Treba ovo održavat redovno remontovat. Ne mogu ja sebi dopustit luksuz da mi tamo neki šav ispuca, mišić sleti ili usna izduva. Ko bi reko da imam četerest. Niko! Je l’ bi ti rekla?! A nije bogami ni lako. Ima sedam godina od kako se nisam pošteno najela. Dođe mi nekad da omlatim cijelu porciju velikih ćevapa pa kad bi odmah crkla. Čim mi tako nešto padne na um odem i obučem one farmerke što sam sa prvim djetetom u šestom mjesecu mogla nosit. Navučem ih do iznad koljena, ne može dalje i kažem sebi; Jebali te ćevapi pij više tečnosti. Nisam ja debela to mi je sve od vode i čaja. A šta ću kad pusta glad navali, a ja uzmem pa pijem i pijem…
Ko spužva se naduvam! Nek puknem al neću da jedem. Vježbam ja redovno nekad Bogami i petnest minuta al opet mi ovi mišići otegnuti. Nekako valjda od vode omlitavili samo „bibaju“ ko pihtije. A i horoskop ko da se sa onim zvijezdama uortačio protiv mene. Kaže mi svako drugi dan “Više se smijte“. Pa čemu da se smijem crko dabogda kad umirem od gladi. Ko da je meni do smjeha pa da odam okolo i ko lud na brašno se kezim svaki čas.
I neke me dlake spopale vidiš li ti ovo po obrazima?!!! Jesu one žute, ali vide se!!! Ne znam sad dal da ih depiliram ili da idem kod doktora. Nemam pojma šta se s njima radi. Ako nastave vako imat ću pletenice i na obrazima!

I sve to treba vodit računa pazit da se ne vidi., pa još da se smješkam! A čemu da se smijem Boga ti poljubim?? Još kad pročitam u novinama treba da imate redovan i normalan seks. Jes kaže da ti opadnu ti neki hormoni poslije četrdesete, al treba uložiti malo napora. Pa još i tu da se naprežem. Samo treba od silnog napora srce u ovu vodu da mi potone i udavi se. Kome je važno nek se napreže! Ne mogu oko svega da se zamaram.“ Zvonjava telefona prekinu mi monolog.
„Čekaj samo da se javim. Ovaj moj zove. Samo malo“ Dohvatim telefon iz torbice i javim se. „Halo! Reci radim. Kako šta radim sređujem obrve. Kakav ručak! Jesi ti normalan. Ja neću ništa jesti. Ne pada mi na pamet dok ne smršam bar još deset kila. Ti kupi nešto u pekari, i tamo i pojedi. Nemoj ništa kući da nosiš i jedeš. Ja te neću moć gledati.

Jesi završila? E sad su baš dobre. Jednake. Hvala ti. Nemoj pogrešno da me shvatiš. Ja sam poštena žena. Ne ulažem ja u svoje održavanje zato što tražim muškarca. Ja sam udata. Al neću da se zapustim. Mogu ja još dvajes godina bit zgodna. Malo obučem poderane farmerke, malo patike, kačket I izgledam ko djevojčica. Može se sve ovo još uvijek lijepo spakovat. Jedino ne mogu da radim.Ne mog uvala na prazan stomak ni ležat, a ne da idem na poso. Kad me mogo oženit nek me I izdržava. Ne mogu ja sve sama. E kud me I nazva. Sad će on tamo jest, a ja mrtva gladna. Neću vala ništa pojes kupit ću samo dvije tufahije da zavaram glad.


Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s