Kad ti Đavo neda mira

„Nemoj se iznervirati! Ne reaguj. Smiri se… Smiri se… „- Ponavljao sam u sebi poput mantre dok sam je gledao kako se oblači. Kad sa mnom krene u grad obuče neku bezveznu trenerku i najstarije patike, a ovako kad ide sama…. E evo, sad će i suknju da obuće. Otvorila onaj dio ormana gdje je bila uredno okačena svečanija odjeća.

Nervozno sam grickao donju usnu. Uzdahnem i ugrizem se do krvi kad sam primijetio da ponovo oblači onu široku suknju do koljena. Bože kako joj je samo dobro stajao taj komad odjeće. Pritisnem prstom dio usne da ne primijeti krv koja je potekla.
„Šta je bilo? Što uzdišeš? Hoćeš ti sa mnom?
„Neću! Šta ću vam ja ?“- odmahnem nezainteresovano. Ničim nisam htio da joj stavim do znanja da mi nije svejedno što ona uvijek nađe vremena i prostora da provodi vrijeme sa prijateljicama. Nisam se usuđivao da je zadržim,,, niti da pokušam da joj zabranim. Samo joj tiho prebacim:
„Prašina na komodi stoji već tri dana.“
„Neka je. Sutra ću brisati sve.“ Ništa očigledno neće promijeniti njene planove. Već dva dana priča viceve koje je čula od nekog lika sa posla. Po pola sata držim usta razvučena u osmijeh ko neki kreten, a najradije bi ga potražio i svaki onaj glupi vic mu nabio tame gdje sunce ne sija..
„Sutra ustaješ rano“ Ova rečenica je ujedno bila i moj posljednji pokušaj da joj skrenem pažnju da se ne zadržava.
„Ne sekiraj se, probudit ću se ja!“ Lagano je odšetala do kupatila, popravila šminku i frizuru, a zatim se zadovoljno osmjehnula svom odrazu u ogledalu.
Nemoćno sam sjeo u fotelju i posmatrao ove njene rituale koji su u posljednje vrijeme bili sve više fokusirani na njen spoljni izgled.
A izgledala je savršeno! Mrzio sam je zbog toga. Mrzio sam njenu odlučnost da ne pojede ni jedan kolač viška. Volio bih je isto i da je imala deset kilograma više, i da je bila manje privlačna. Volio bih je i da je uvijek bila namrštena, a ona se tako zanosno smijala. Osmjehom bi zatalasala one plave uvojke koje su joj uokvirivale lice.
I ko bi joj mogao odoljeti? Niko! Sigurno nije ni onaj kolega sa posla. Dabogda jezik slomio, i on i onaj koji mu je ispričao sve one viceve.
„Odoh ja!“-sagnu se, lagano me poljubi u obraz, uze ključeve od auta sa stola i izađe. Zažmirio sam i pustio njen parfem da me miluje po nozdrvama, a onda nervozno ustanem i otvorim balkon. Morao sam da zapalim cigaru. Ona nije voljela miris duvana.
Kad god osjetim strah da ću je izgubiti ili pomislim da je moja uloga u našim životima ugrožena zapalio bih cigaretu. U posljednje vrijeme sve češće sam bio uplašen. Nisam ni primijetio da sam već stigao do filtera. Brzo izvučem iz kutije i drugu cigaru i nastavim da se davim nikotinom grizući se u sebi od muke.

҉҉     ҉     ҉

Bijesno parkiram crnog punta. Nisam ni primjetila da sam malo plastikom zakačila ivičnjak.
„**bem ti budalu!“- pomislim. Što mi je trebalo da večeras izlazim. Valja mi sutra ustat. Neću do podne da se opasuljim a čeka me i hrpa nezavršenih predmeta.
„Gdje ste žene? Jeste poručile i meni piće?“ Tri žene u kasnim tridesetim gledale su me upitno.
„Pusti piće, sad će ga donijet. Nego reci ti nama reaguje li???? Sve tri su nestrpljivo iščekivale šta ću im odgovoriti.
„Ništa!!!!“- skoro plačnim glasom procijedim kroz zube dok sam se namještala da sjednem.
„On mene ne voli! Nije ni trepno. Uopšte ga ne interesujem. Majke mi nije mu ni malo stalo do mene. Ma mora da ima drugu. Hoćeš ti da ga pratiš od sutra za mene?“ Grčevito stisnem Janu za ruku. Ko davljenik kad se uhvati za slamku„ Moraš da ga pratiš! Moram da znam ima li neku drugu!!“

„Ma ti nisi normalna! Da ja hodam za tvojim čovjekom okolo,,, pa nije ovo Beograd. Ove seoske žene ima da me skuže nakon sto metara!!! Ti nisi normalna!“
„Molim te,, molim te, molim te!!!!“-ciknem jetko.
„Alo saberi se! Pa zamisli da me vidi neko, a hoće sigurno i da kaže Draganu!!!! Pa ubio bi me!“ Ovo me malo otrijezni. Morala sam priznati da je u pravu. A onda se sjetim.
„Ana ti nisi udata! Ti ćeš ga pratiti! Od sutra budi njegova sjenka.“
„E hajde saberi se. Ja sutra idem na svoj poso, ne na njegov! Ne pada mi na pamet da hodam za tvojim čovjekom. Ti ako imaš problem razgovaraj sa njim ili ga sama prati.“
„Vidim ja da vi niste nikakve prijateljice. Veća sam budala što sam mislila da se na vas mogu osloniti. Sama ću ovo riješiti!“ Bila sam bijesna i bespomoćna. Znala sam da ne mogu da ih natjeram. Duboko u sebi znala sam da su u pravu,, iako to ne bi ni mrtva priznala. Izgled da se ni na koga ne mogu osloniti. Da bar nisam večeras izašla. Ne mogu odmah da se vratim kući. Bit će mu sumnjivo… A tako sam umorna od svega. Ništa… Nastavit ću da pijuckam sok i pretvarat ću se da uživam. Izgurat ću nekako sat dva…
Kad sam se vratila kući bilo je oko pola jedanaest. On je već bio u krevetu.

҉҉     ҉     ҉

„Pomalo miriše na znoj.“- pade mi na pamet dok sam se pretvarao da spavam. Parfem koji me je milovao dok je odlazila više se nije osjećao.
„Samo da ne osjeti miris cigara!“- sjetim se i pokrijem se dekom do nosa. Osluškivao sam dok se tuširala i spremala za spavanje. Nisam htio ničim da joj dam do znanja da sam budan. Sutra ću ponovo provjeriti ima li fotki po fejsu sa večerašnjeg izlaska. Ruka na kojoj sam ležao počela je da trni, al neka je,,, izdržat ću do jutra. Mogo bi možda da povedem malo računa o svom izgledu,,, možda da počnem da vježbam… Da ponovo kupim poderane ili bar izblijedjele farmerice…. Sutra ću otići poslije posla.

҉҉     ҉     ҉

Još uvijek sam bila bijesna zbog svoje nemoći. Nervozno sam se vrtila po krevetu. Da se bar hoće probuditi. Kako samo može spavati? Sigurno ima drugu!!!
A onda…. Pade mi na pamet spasonosna misao. Ja ću ga pratit! Sutra ću ranije izaći sa posla. Dok sam tako planirala na kom mjestu ću se sakriti i kako ću neopaženo ići za njim utonula sam u san.

Sve dijelove priče potražite ovdje


6 thoughts on “Kad ti Đavo neda mira

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s