Kakva ti je pidžama, takav ti je i život

(ili zašto sam se riješila suvišnih pidžama)

Neki grijehovi se nikad ne oproste. Ma o tome ću misliti poslije. Znala sam da to poslije možda nikada i ne dođe. Nije ni bitno. Nije to prvi problem koji sam ostavila za kasnije i zaboravila na njega strpljivo čekajući da ga život riješi nekako sam od sebe. Živjelo se brzo. Neko bi pomislio da sam u Americi ili bar u Beogradu a ne u nekoj čaršijici koja je cijela stala u dvije ulice. Već nekoliko mjeseci po kući sam bauljala samo u pidžamama. Kupila sam ih pet za svaki slučaj.
Nikada nisam voljela raditi, nisam to ni krila, ali me iznenada valjda to tako naiđe uhvatila neka manija da sam sa jednog posla išla na drugi. Usput bih nešto prežvakala, odmorila se koliko je to moguće putujući od tačke a do tačke b, i nastavila da radim. Nisam ja bila od onih koji traže posao… Samo nisam znala ni da ih odbijem. Kad bih uvečer stigla kući obukla bih pidžamu i legla. Od mene dosta!


Trajalo je to nekoliko mjeseci. Dani su se smjenjivali, nestajali u nepovrat, kao i život. Ostala je samo želja da stignem sve, i ne odbijem nikoga… Nisam mislila zašto???? Da li mi je sve to stvarno potrebno? Kad kažem to, mislim na poslove. O novcu nisam razmišljala. On je dolazio i nestajao nekako tiho, bez pompe, ko da ga nije ni bilo. Nisam imala vremena da mislim o novcu. Nisam imala vremena ni da ga trošim. Često bi se desilo da u kući nemam neku od osnovnih namirnica. Počela bih da kuham i shvatila da mi nedostaje, šečer, kvasac ili kava… Jedino u čemu sam istinski uživala su bili oni momenti poslije tuširanja. Navukla bih čistu pidžamu i uvukla se u krevet.
Ni sada mi nije jasno zašto sam se izgubila u potrebama koje nisu bile moje, ne bih li ispunila snove koje nisam nikada sanjala? Zašto li sam život zamijenila pidžama odjelima, i svaki mogući doživljaj u startu eliminisala i mijenjala prazninama???


Znam za onu poslovicu da iza svake uspješne žene stoji muž, ali ja nisam bila uspješna!!! Bila sam niko, nula koja se svakim danom sve više povećavala. Bila sam prazna bez emocija, djecu po nekoliko dana ne bih vidjela, o prijateljima nisam ni razmišljala,,, bila sam samo ljuštura, marioneta koja je sebi povlačila konce ne bi li posljednjim naporima napravila još koji pokret. Nije mi padalo na pamet zašto??? Zašto sam se toliko iscrpljivala? Je li iza svega stajala neka realna, ili bar lucidna potreba? Šta li je to što nas potjera da stavimo posao ispred svega??? Da zanemarimo, sebe, porodicu, prijatelje, i svoje potrebe!? Bio je to još jedan grijeh u nizu,,, neoprostiv!
Evo opet razmišljam o grijehovima. Svako od nas ih sigurno ima. Ja svojih nikada nisam bila svjesna. A onda me on jednom upita:


„Da li ti to stvarno treba??“ Mislio je na još jednu obavezu koju sam narednog dana imala. Ona kula od karata koju sam gradila ponavljajući u sebi trebam, mogu, moram,,, samo se srušila. Nisam morala! Pogledala sam flekavu pidžamu na sebi. Bože ko još pere suđe u pidžamama? Moja finansijska situacija se možda jeste malo popravila, ali da li je to razlog zbog kog vrijedi odreći se djece, porodice, prijatelja, doživljaja, pa i nedjeljnog ručka. Ručak sam mjesecima spremala samo u tavama. Za bilo kakvo ozbiljnije spremanje nikada nije bilo vremena. Polako sam se spustila na krevet. Pokušavala sam dokučiti je li vrijedilo mijenjati sve za par novčića…. Računala sam u sebi koliko sam zaradila i koliko sam se zeznula. Jutro sam dočekala budna. Tog dana nisam otišla na posao. Bacila sam one pidžame u kontenjer. Bile su prekrivene flekama koje do tada nisam primjećivala. Otvorim ormar i potražim onu odjeću koju sam čuvala za izlaske. Jedva je pronađoh, skupila se i zgužvala na dnu ormara podsjetila me na mene. Kupila sam samo dvije pidžame.

„Naučit ću i da kažem ne. Šta mi teško, i sarmu ću da savijem.“- mislila sam dok sam se polako vraćala kući.


8 thoughts on “Kakva ti je pidžama, takav ti je i život

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s