Molitva

Nikad mi Petrovdan nije bio teži..

Prije nego što sam izašla iz kuće prijateljica mi se javila sa porukom. Nije to bilo ništa posebno. Poruka je bila sasvim obična, samo da  me upita kako sam? Zna da sam prije pet na nogama, počela je berba malina. Htjela je valjda da me ohrabri, da izdržim. Na brzinu samo joj iskucam:

„Danas se ne bere malina, praznik je. Danas je slava naše crkve, vraćam se kući!“ Pokupim torbu sa stolice i istrčim napolje. Nisam o njenoj poruci više razmišljala sve dok nisam stigla u poznate krajeve.  

Mala seoska crkvica obnovljena prije nekoliko godina otvorena je samo u posebnim prilikama kao što je ova. Umjesto dobrodošlice dočekao me miris tamjana i crkvena zvona.

Dok je molitva trajala pred očima su mi se smjenjivale slike nekih prošlih vremena. Sjetim se onih predratnih godina i crkvenog dvorišta prepunog poznatih osoba, preglasne muzike, ražnjeva, šatora, šećerne vune… svega! Nekako najviše mi u srcu onaj osjećaj da poznajem svakoga jer rasli smo zajedno na istim livadama u istim dvorištima. Putovali na zajedničkim ekskurzijama. Koračajući tako učinilo mi se da je ova staza jedina prava. Jedina koja mi je uvijek trebala. Sve druge staze kao da su bile samo varijacije i njene blijede kopije. Ono što te kao dijete oblikuje ako u tome uspije ostavi na duši vječne tragove. Činilo mi se i dalje mi se čini da samo ovdje istinski pripadam.

Zato sam valjda danas ovako tužna. Suze mi mira ne daju. Izdaju me,, svaka odbjegla suza kao da je u mene prstom uprla. Kotrljaju se jedna za drugom, ne prestaju! Primjetim kroz one kapljice, svi me gledaju. Ne znam zašto osjetim krivicu. Znam da pravednici u crkvi ne plaču! Počnem polako i tiho poput mantre da izgovaram sopstvenu molitvu. Skoro bez glasa otvarala sam usta i u sebi se molila.

„Oprosti mi Bože grešna sam! Grešna što žalim za prošlim i izgubljenim vremenima.“ Na srce mi teško padaju sjećanja dok uspomene prijete da me uguše u suzama.

„Oprosti mi što volim ono što nikada više neću zvati svojim. Oprosti mi što ne mogu da zaboravim. Oprosti što i nakon toliko godina želim da nastavim dječje igre koje su prekinute. Oprosti što i dalje čuvam one tajne o nekadašnjim simpatijama koje više nikome nisu važne. Oprosti mi što se vraćam, i čeprkam po uspomenama. Oprosti mi što želim ponovo u svojoj blizini ljude kojih više nema. Što se svake noći u snovima vraćam da bar na kratko ponovo osjetim toplinu ovog sunca skrivenog iza planinskih vijenaca. Oprosti mi i pomozi mi da nastavim život bez toga.“

Znam uzalud je moja molitva, ono što jednom nestane više se ne vraća. Trudimo se mi ali neka prijateljstva se nikad ne vrate, zauvijek ostanu hibridna. Otvorena je kapija seoskog groblja. Svaka preostala humka uredno je pokošena. U meni i dalje ona praznina. Nedostaje mi ovaj komadić neba.

Od vreline svijeće u torbi su mi se savile. Odmotavam novinu kojom su umotane i prstima pokušavam da ih oblikujem. Htjela sam da ih zapalim za pokoj duše. Dok ih posmatram i pokušavam ispraviti imam utisak da su se i one upokojile. Prerano su stopljene i potrošene poput svega oko mene. Vrijeme prijeti da će da istekne. Moram požuriti nazad. Na brzinu upalim svijeće i okadim grobnice pa požurim da se vratim u crkveno dvorište. Suze me u stopu prate. Poput lopova ukrale su mi osmijehe i ne daju mi da uživam na mjestu o kojem sam noćima maštala. Ovaj put pred crkvom me dočekala muzika.

Slavskim običajima, ručkom, muzikom pečenjem, prizivamo prošla vremena,. Pravimo se da nas nije promijenilo vrijeme. Da je sve ko prije. Da tu pripadamo, da ovaj kraj pripada i nama. Pravimo se da nas i dalje spajaju neke veze prijateljske, komšijske, ili rodbinske bar taj jedan dan. A onda padne mrak i prođe Petrovdan. Sve što se po danu desilo bude kao san. Ostane mi opet dalek rodni kraj, prijatelji, grobovi, planinski vrhovi, riječni potoci, poznati krajolici….. I ništa do sada nije uspjelo da ih zamijeni.


Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s