Kad se tišina u muziku pretvori

A samo sam htjela malo srediti misli i shvatiti kako da nastavimo dalje. Nisam htjela nikada biti sama, bar ne ovoliko dugo. Sada tišinu izvlačim iz praznih latica, čeka me i na praznim policama sa lijeve strane ormara. Plaši me iz onih praznih otvora gdje je nekada stajala tvoja četkica za zube. Strah se polako širi dok u sebi ponavljam:
Moram „biti zdrava! Biti zdrava,
biti zdrava, biti zdrava..“
Dosadilo mi je slušati o poskupljenju cijena goriva, nestašici brašna i nestanku električne energije u Černobilu. Dosta mi je bilo i mojih monologa sa kojima nikako na kraj nisam izlazila, a ti si mislio da trebam da slušam i tvoja predavanja. Šta god treba da se desi, neka bude brzo, odmah, sada!!! Ne treba mi za to višegodišnja priprema. Niko od nas ma koliko da se sprema za katastrofe nikada nije spreman.
Jedino je važno „biti zdrava,
Biti zdrava, biti zdrava…“
Ni Đure više nema. Otišao je od mene! U onom njegovom ćošku ostala je samo, sada već prašnjava mreža i ko zna kada upletena bubašvaba. Odavno je bila osušena, al nisam je sklanjala. Neka je ko zna možda se Đuro vrati radi obroka. Nadala sam se da bar on nije sam, da ima kakvih rođaka skrivenih pod krevetom ili u dugim ćoškovima. Tražila sam ih,,,, ali nema nikoga. Vidjela sam samo poneko novo zrnce prašine na nekada drvenim površinama kako se ocrtava.
Moram „biti zdrava! Biti zdrava,
biti zdrava, biti zdrava….“
Nekada mi je prijala tišina, a sad imam utisak kao da me proganja. Ko da mi na uvo vrišti „Jesi li primijetila da nemaš više nikoga?“ Evo nestalo mi je i bromazepama. Kad se zakotrlja nesreća nikad ne udari sama. Ko zna možda i nije sve tako crno. Evo čini se ukinut će akcize sa goriva. Svih mi svjetskih katastrofa! Kako to da me ni jedna od njih nije zaobišla? Ova je mogla bar malo da sačeka. Virim iza zavjese napolje, nema sunca ovih dana!
Moram „biti zdrava!
Biti zdrava, biti zdrava…“
Možda bih mogla malo da vježbam! Ma ne pada mi na pamet. Dosta sam se ja za života navježbala. Samo da mi je izbaciti podstanare iz glave, sačuvati razum i ostati normalna.
„Biti zdrava, biti zdrava…“


2 thoughts on “Kad se tišina u muziku pretvori

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s