Štrajk

Gledao je nijemo u direktora. Grlo mu se steglo. Progutao bi rado pljuvačku, a ona ko da je presušila.

Dobro eto sutra će biti plata. Sutra! Odzvanjale su direktorove riječi u njegovim ušima.

To sutra čekao je već deset dana, i tri mjeseca! Zeznuta je stvar iščekivanje. Lako se na njega čovjek navikne. Nekako te ispuni i natjera da lakše vjeruješ u bilo koju laž, već u istinu. Svaka laž ti je ljepša i stvarnija od istine.

Miris svježeg bureka ga trznu iz razmišljanja. Pažljivo je još jednom osmotrio lica svojih kolega. Primjetio je u njihovim pogledima isti onaj grč koji je i on osjećao.

Mora da ga je direktor doručkovo. On je jutros ponio samo sendvič Ubacio je dvije kriške salame, ona nije ovako mirisala. Morao je da stavi sendvič u dvije kese i dobro ih zaveže da ne bi osjetio miris koji je širila. Nije lako na sendviču raditi deset sati, ni onda kada je šunka unutra. Osjetio je kako mu se crijeva bune. Baci radnu jaknu preko kese da se miris salame ne pomješa sa mirisom bureka.

Nije više čuo šta je direktor govorio. Gledao ga je pažljivo primjećujući kako mu se ruke sjaje.

To je od masnoće, pomisli. Pljuvačka mu je sad opasno punila usta. Gutao je, i nadao se da će sa njom progutati masnoću koja je sijala na njegovim rukama i ovaj miris bureka. Praznina u stomaku se povećavala. Toliko ga je pritisla da je boljelo.

Uf! Dobro je, plata će biti sutra. Prvo da platim struju i ratu za ekskurziju. Popodne ću otići da kupim dvije vreće brašna. Ko zna kad će opet bit plata! Dat ću i njoj pare da se ošiša. Od farbanja nema ništa. To kad krene, onda joj svaki čas treba farba. Bolje joj je da bude prirodna.

-Ima li još neko nešto da pita? Odjeknu prostorijom.

Svi su šutili. Nije se više sjećao ni zašto su štrajkovali? Šta su tačno tražili? Mislio je samo na burek. Direktor je brzim pogledom odmjerio zaposlene i izašao.

-Jebala ih plata, ako su je čekali tri i po mjeseca mogli su i do sutra čekat. Sad se direktor naljutio.


Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s