Katarina-Bosanska kraljica

Marijus je sa djecom stigao do čelične mašine. Ispred je sjedio jedan od svemoćnih. Nije bio siguran koliko ih je unutra. Dok su ga liječili činilo mu se da ih ima koliko i prstiju na ruci, ali nije bio siguran.

-Doveo sam vam nasljednike!

Svemoćni je samo podigao pogled sa svjetleće pločice. Nije je ispuštao ni na sekund. Samo je napravio je par poteza prstima. Ostali svemoćni su se pojavili na vratima čelične mašine.

-Svaka čast Marijuse.

Marijus je u sebi računao:

-Dvije kese dukata i još ove tri je dovoljno. Kad dobije i Merlinovu knjigu moči će da izvodi čarolije. Bit će bogat i moćan. Još samo da se dokopa ove svjetleće pločice. Trgnu ga zvuk dječjeg uživanja.

-Mmmmmm.

Marijus priđe da vidi šta oni to rade. Svemoćni je u ruci držao šarene loptice i kockice. Djeca su polako skidala površinski sloj i neobične biljke ubacivala u usta.

-Mmmmm.

Ponovo ih je čuo.

Pametni su ovi svemoćni. Spremili su im slatke otrove.

-Unutra imamo još, hajde da uđemo!

Marijusa preplavi strah da će ostati bez zaslužene nagrade.

-Čekajte!! A moja nagrada?

Djeca su već ušla u mašinu. Osjetio se prevarenim. Spazio je svjetleću pločicu na mjestu gdje je svemoćni sjedio. Potrčao je da bar nju prigrabi za sebe. Čuo je samo prasak. Kao kad se nebo razbjesni. Bilo je jače, ali je kratko trajalo. Nije uspio stići do svjetleće pločice. Kada je licem dohvatio zemlju osjetio je bol u grudima. Ukočenim pogledom posmatrao je krv koja mu se slijevala niz dlan.

-Šta radiš jebo te?

-Što? Ne treba nam više.

-Nisi morao da ga ubiješ.

-Htio je da mi ukrade mobilni.

-Hajde pakuj se. Ovdje smo završili.

Katarina je skrivena iza zavjese posmatrala narod koji se skupio da isprati svoga kralja. Morala je otići do Blagaja. Tamo su joj djeca. Onaj šištavi glas nije je ostavljao na miru. Cijele noćio je ponavljao:

-Dovedi ih ovdje!

Služavka se pojavila na vratima.

-Visosti jeste li spremni? Uskoro će krenuti sahrana.

-Spremna sam. Sad ću izaći.

Bacila je još jedan pogled kroz prozor i krenula.

Čim se završi sahrana spakovat će samo ono najpotrebnije i krenuti put Blagaja.

U jednu vreću stavila je krunu i nešto nakita. Pored kreveta stajao je Stjepanov mač. Prišla mu je polako. Uzala ga je za srebrenu dršku i izvukla iz korica. Na popodnevnom suncu mač se presijavao. Ponovo je osjetila bol. Brzo je vratila mač u korice i ubacila ga u vreću.

Stjepan mlađi je znao da će kraljica krenuti u Blagaj. Na dvoru nije bilo tajni. Odlučio je da je ne ometa u njen oj namjeri. Znao je da neće pronaći djecu. Nasmijao se u sebi:

Oni su bili sklonjeni.

Sakrivena u tami prvog mraka Katarina je napustila dvor. Povela je dvije služavke sa sobom. Odlučila je da im vjeruje, i da ih dobro plati. Jedna je nosila zavežljaj sa hranom. Druga je u rukama držala vreću sa krunom, mačem i dragocjenostima. Znala je da se na dvor više neće vračati. Nije to ni željela samo je htjela da se oslobodi ovog šištavog glasa.

Samo da pronađe djecu. Nadala se da će poslije biti slobodna.

Pred zoru negdje u podnožju Kozograda Katarina kao da se probudila….

Postala je svjesna nepoznate okoline, svoje udaljenosti od grada, Stjepanove smrti, nestanka djece… Pogledala je u služavke. Sjetila se kako joj je bilo lako ubijediti ih da joj ispričaju sve što su čule o Marijusu. Gledala ih je sa gađenjem. Bile su od takve sorte da bi se prodale i za pileći batak. Nije to bilo zato što je život na dvoru bio težak niti zbog neimaštine. Stalno su gledale bogatstvo kojim su okružene i željele su se dokopati što većeg dijela. Nije im bilo bitno je li u pitanju hrana, odjeća ili neka skupocjenost. Novac nisu dobivale. Stjepan im je omogućavao pristojan život u njegovoj blizini bez mnogo raskoši. Smatrao je da kao kralj samo on ima pravo na to.

Marijus je taj koji je prevario. One su je prevarile.

Bijesno je zgrabila vreću s dragocjenostima. Izvukla je mač, i odrubila im glave. Sjetila se i metalne mašine.

Zašto su ljudi u njoj htjeli njenu djecu? Pogledala je obezglavljene služavke. Sjela je na kamen i zaplakala. Plakala je zbog košmara koji je preživjela.

Prokleti Marijus! I njega će ubiti kada ga bude vidjela…

Nastavit će se…

Ostale dijelove možete pročitati ovdje


2 thoughts on “Katarina-Bosanska kraljica

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s