Ljubovija-neistražena ljepotica

Bio je to moment kad se baš i nije pričalo o putovanjima. Pogotovo onim preko granice. Poznato malo mjesto nadomak grada u kojem živim odjednom mi je postala zanimljiva turistička atrakcija. Priznat ćete da beskrajno ludo zvuči spavanje u hotelu udaljenom od kuće samo četiri kilometra. Ljubovija je mala opština mačvanskog okruga ušuškana na obali Drine na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom. Možda nepravedno zapostavljeno, ali po meni idealna za vjerski i avanturistički turizam.

U Ljuboviji i okolini je nekoliko smještajnih objekata. Osim hotela Lasta ima nekoliko etno-sela. Najpoznatije je ono u Vrhpolju. Mi smo bili smješteni u hotelu Lasta. Znala sam za ovaj hotel. Radila sam u firmi odmah pored njega, ali nikada nisam imala priliku da zavirim unutra. Zaista lijepo izgleda. Slike na zidovima poredane jedna pored druge davale su utisak da se nalazim u galeriji. Djelovalo mi je ko da sam u jednom od onih modernih hotela, i priznajem iznenadila sam se kada sam vidjela da na meniju imaju mnogo tradicionalnih jela, poput cicvare, pasulja, prebranca, turšije…. Moj favorit bila je drinska mućkalica koju sam tamo prvi put probala. Bila je baš po mom ukusu i topla i ljuta.

 

Planinarski pohod na sokolsku planinu, uživanje u prirodi kao i odmaralište sokolske kolibe posjetila sam prije. O tome više pročitajte ovdje. Ostala mi je želja da se popnem i na Bobiju. To je planina sa predivnim vidikovcima i preko stotinu izvora pitke vode. Najpoznatiji izvor je “Dobra voda” pored kojeg se nalazi i crkva brvnara. U ljepote Bobije uvršteni su i okolni kanjoni. Najljepši je kanjon Trešnjice. Posebnu atrakciju okolnih kanjona čini prirodna rijetkost ugrožena vrsta Bjeloglavi sup koji se još samo može vidjeti u kanjonu rijeke Uvac.

Ljubovija posjeduje sve predispozicije za “vjerski turizam”. Na području opštine ima trinaest crkvi i četiri manastira. Nekoliko ikona u Ljubovijskim crkvama je pod zaštitom države. Najpoznatiji i vjerovatno najposjećeniji je manastir Soko. Smješten u podnožju nekadašnjeg Soko grada, na obronku sokolske planine. Posvećen je Nikolaju Velimiroviću, a dio njegovih moštiju se čuva u oltaru. U manastirskom dvorištu nalazi se i muzej koji mu je posvećen. Mi smo pažljivo slušali vodiča dok nam je pričao o životu Nikolaja Velimirovića, i bivšem gradu koji je postojao ovdje kako kažu dokumenti još od srednjeg vijeka. Bio najpoznatiji za vrijeme Turskog doba. Tada su stanovnici ovog grada bili samo Turci koji su se nakon prvog i drugog srpskog ustanka raselili. Zanimljivo je da ovaj bivši grad nikada nije osvojen ni u jednoj borbi, svoje gospodare mijenjao je mirovnim ugovorima. Na mjestu nekadašnjeg grada postavljen je pozlaćen krst visok dvanaest metara kao pomen žrtvama NATO bombardovanja. Put od manastira do krsta zove se još i “put vjere” dug je dva kilometra. Na njemu je podignuto deset kapela od kamena, u svakoj je ikona i po jedna Božja zapovijest napisana.

Više od deset godina sam radila u Ljuboviji, ali neka mjesta nikada nisam posjetila. Tako je to u životu kad radiš nemaš mnogo vremena, a kad si nezaposlen onda ti nedostaje novaca. Jedno takvo mjesto je i Mačkov kamen. To je vrh na planini Jagodnja gdje su vođene bitke u Prvom svjetskom ratu. Još uvijek stoji nekadašnji rov u kom su se vojnici skrivali od neprijatelja, postojano poput spomenika trpi udare vremena. Na ovom mjestu vođene su rovovske borbe 1914 godine. Kažu da je ginulo pet ljudi po metru kvadratnom. U znak sjećanja podignuta je spomen kosturnica.

 

U čast obilježavanja stogodišnjice od bitke na Mačkovom kamenu nedaleko od spomen kosturnice napravljena je spomen crkva. Hram je posvećen Despotu Stefanu jednom od trinaest srpskih ratnika koji su proglašeni za svece,  ali i svim junacima čuvene bitke. Ovo je malo drugačija crkva, u ovom hramu čuvaju se djelići istorije.

Svoje mjesto na muralima ove crkve našli su učesnici bitke među kojima su bili princ Đorđe Karađorđević, slikarka Nadežda Petrović i braća Ribnikar osnivači Politike. U crkvi su izložene kosti palog borca koje su nađene u blizini. Na ikonosu umjesto slika apostola su slike dvanaest srpskih vladara. Na zidovima su fotografije, tekstovi, mape, ilustracije velikih bitki iz prvog svjetskog rata. Postavljene su i ploče sa uklesanim imenima poginulih kao i nazivi jedinica koje su učestvovale u bitci na Mačkovom kamenu. Muzejska postavka u crkvi je prikaz istorije i religije koja se na ovim prostorima preplitala.

Za one koji ne vole istoriju oko spomen kosturnice je predivna čista šuma idealna za izlet. Ima i nekoliko klupa za odmor, u blizini je i vidikovac. U susjednoj opštini Krupanj udaljenoj petnaest kilometara napravljen je ski centar sa nekoliko ski staza i mogućnostima za iznajmljivanje potrebne opreme. 

Ponovo mi se dešava da priču počnem u Ljuboviji a završim u Krupnju. Ove dvije opštine su blizu i nekako kao da se nadopunjuju. Osim planinarskih i biciklističkih staza možete loviti, pecati, ići na rafting, kupati se u Drini. Tokom cijele godine održavale su se različite manifestacije. Najpoznatija je regata i gastro-festival. Ljubovija je zaista lijepo i mirno mjesto sa mnogo zanimljivih lokaliteta. Ovo je mjesto koje turisti tek treba da ga otkriju.  

Naše putovanje završili smo u etno-selu Vrhpolje. Popili smo kavu i rastali se. Žao mi je što se ovaj projekt privodi kraju. Zaista je bilo lijepo upoznati ove ljude i družiti se sa njima. Bila mi je čast biti volonterka i učesnica u regionalnom projektu “Saradnja i kultura za budućnost” koji realizuju lokalne nevladine organizacije. Projekt se provodi u okviru Zajedničkog regionalnog programa #Dijalogzabudućnost sa partnerskim organizacijama iz Ljubovije i Bijelog polja.

Više fotografija sa ovog putovanja potražite ovdje

Neke od fotografija su vlasništvo Turističke agencije RAMS


Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s